Dolar

32,4152

Euro

34,6219

Altın

2.382,54

Bist

10.045,74

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-23 20:22:15

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, "Dünyadan kötü haberler geliyor ama Somali'den iyi haberler geliyor. Son yıllarda, birlikte bir devlet tesisi çalışması yaptık. Bu sefer artık vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Eliasson, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun ortak basın toplantısında, foruma ev sahipliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un sadece hükümet temsilcileri değil en önemli kişileri foruma getirdiğini belirten Eliasson, son günlerde en önemli kelimenin "birlikte" kelimesi olduğunu ve burada da bunun gösterildiğini söyledi.

Eliasson, Somali'den iyi haberler alındığını anlatarak, "Dünyadan kötü haberler geliyor ama Somali'den iyi haberler geliyor. Son yıllarda, birlikte bir devlet tesisi çalışması yaptık. Bu sefer artık vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Somali'de 6 ay içinde yapılacak olan seçimin önemine vurgu yapan Eliasson, şöyle devam etti:

"Özellikle de kadınların ve çocukların katılımı önemliydi. Bu açıdan paralel toplantılarda bu iki konunun ele alınması çok önemliydi. BM Güvenlik Konseyi'nin iki önemli kararı var. Kadın ve gençliğin barışın temsilindeki önemine değiniyor. 15 yıllık eski 2225 sayılı kadınlarla ilgili karar var. 19 Aralık'ta da 2250 sayılı karar çıktı. Bu da gençliğin barışın tesisindeki önemine dikkati çekti."

Eliasson, Somalili gençlerle yapılacak iş birliğinin altını çizerek, "Gençlikle birlikte çalışmalıyız. Onlar sadece birer nesne değil aynı zamanda birer öznedir. Somali'nin kendi güvenliği ve kendi güvenlik güçlerini tesis etmesi, büyük önem taşıyor. Bir tarafta çok öngörülemez ve zalimce eylemlerde bir düşman var. Sürekli korku salmak istiyor. Onun için gençlikle birlikte çalışmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Somali ekonomisine değinen Eliasson, forumdaki toplantılarda Dünya Bankası ve IMF'nin de bulunduğunu belirterek, "Yapısal olarak tüm çalışmalara destek vereceklerini belirtiyorlar. Dünyanın birçok yerinde gördüğüm kadarıyla Somali'nin girişimcilik gücü de çok belirgin. Somali'nin yurtdışında yaşayan vatandaşları da içinde bulundukları ülkede, çok başarılı olmuş kişilerdir" şeklinde konuştu.

Haber Ara