Dolar

32,3897

Euro

34,7222

Altın

2.432,37

Bist

9.986,92

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 17:44:38

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Temel amacımız özelde Suriye ve genelde bölgemizde barış huzur istikrar ve refahın tesisidir" dedi.

Sinirlioğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede, Suriye'de siyasi çözüm için hayata geçirilecek geçiş süreci ve atılacak adımların ele alındığını söyleyen Sinirlioğlu, "Temel amacımız özelde Suriye ve genelde bölgemizde barış huzur istikrar ve refahın tesisidir" diye konuştu.

Konuk bakan Cubeyr ile Suriye'de son dönemde yaşanan önemli gelişmeleri gözden geçirdiklerini söyleyen Sinirlioğlu, Suriye rejiminin ortaya çıkardığı durumun yeni gelişmeler ışığında sivil halkın maruz kaldığı güçlüklerle daha da vahim bir hal almamasının önem arz ettiğini ifade etti.

"Türkiye ve Suudi Arabistan arasında gücünü tarihi ve kültürel bağlardan alan köklü bir dostluk ve kardeşlik vardır" diyen Sinirlioğlu, siyasi ve ekonomik ilişkilerin ortak menfaatler temelinde her geçen gün kuvvetlendiğini söyledi.

Sinirlioğlu, Cubeyr'in ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğini her alanda daha da derinleştirme yönündeki güçlü iradeyi bir kez daha teyit ettiğini ifade ederek, "Görüşmemizde son derece iyi düzeyde seyreden ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgemizi ilgilendiren meseleleri de ele aldık. Bu konuların başında Suriye gelmektedir" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın görüşlerinin örtüştüğünü bir kez daha memnuniyetle müşahede ettiklerini belirten Sinirlioğlu şöyle devam etti:

"Temas ve istişarelerimizi her düzeyde sürdüreceğiz. Bölgemiz çok zor bir dönemden geçiyor. Karşı karşıya bulunduğumuz bölgesel sorunlar gittikçe daha karmaşık bir nitelik kazanıyor. Bu sorunların üstesinden ancak sağduyulu politikalar izlemek suretiyle gelebiliriz."

Irak, İran, Ortadoğu barış süreci, Suriye ile Filistin arasındaki sorunlar ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinden her iki ülkenin de rahatsız olduğunu belirten Sinirlioğlu, "Tüm bu konularda Suudi Arabistan ile tam bir görüş birliği içindeyiz. Bölgemizin istikrar ve güvenliği için birlikte çalışmaya devam etmeye kararlıyız. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakın istişare ve işbirliği tüm bölgenin istikrarına katkı sağlamaya devam edecektir" dedi.

(bitti)

Haber Ara