Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği, BND'yi mahkemeye verdi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği, BND'yi mahkemeye verdi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 19:09:05

Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği, BND'yi mahkemeye verdi
" Almanya'da Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği'nin, haberleşme gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) hakkında dava açtığı bildirildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı partnerlerle, gazetecilerle ve diğer kişilerle yapılan elektronik posta iletişimini izlediği suçlamasıyla BND hakkında Leipzig'deki Federal İdari Mahkeme'de dava açıldı.

Elektronik posta iletişiminin takip edilmesinin derneğin çalışmalarını etkilediği ve derneğin çıkarlarına aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, çok sayıda gazeteci için derneğin önemli bir muhatap olduğuna ve böylelikle gazetecilerin dernek yetkilileriyle özel bilgilerini paylaştığına işaret edildi.

Açıklamada Federal Meclis'te istihbarat çalışmalarını kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesi'nin (PKGr) bu yılın başında açıkladığı raporda, BND'nin 2013 yılında binlerce elektronik postayı belirli kelimelerle arama yaparak incelediğine vurgu yapıldı. Söz konusu arama sonucunda 15 binden fazla elektronik postanın daha detaylı araştırılması için tespit edildiği belirtildi.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Matthias Spielkamp, derneğin 2013 yılında yaklaşık 280 bin elektronik posta aldığını veya gönderdiğini belirterek, söz konusu iletişimin BND tarafından izlendiği şüphesi taşıdıklarını kaydetti.

Spielkamp, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürmeye kararlı olduklarını da ifade etti.

Haber Ara