Dolar

32,7681

Euro

35,0889

Altın

2.458,13

Bist

10.471,32

'Senegalli Süleyman' operasyonu! Şimdi kim çay toplayacak?

Geçmişte Gürcistan’dan gelen işçilerle yürütülen çay toplama işleri son yıllarda çalışkanlıklarıyla öne çıkan Afrikalılara teslim ediliyordu. Geçtiğimiz gün medyada gündem olan 'Senegalli Süleyman' haberinin ardından yapılan Jandarma operasyonlarında Rize ve diğer illerde çalışan yabancı işçilerin sınır dışı edileceği öğrenildi.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-24 18:50:29

'Senegalli Süleyman' operasyonu! Şimdi kim çay toplayacak?

Türkiye'de inşaat, tarım, hayvancılık gibi alanlarda çalışan yabancı işçilerle ilgili tartışmalar sürüyor.

Öte yandan çalıştırılacak işçi bulunamaması ise şikayet konusu olmaya devam ediyor.

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok Senegallli Süleyman haberi sonrası konuyla ilgili yorumda bulundu...

"Rize'de çay toplayan Senegalli Süleyman" haberleri üzerine jandarma harekete geçmiş.

2_617

Basında yer alan haberlere göre, karakola çekilen Senegalli çay işçileri, İstanbul'a gönderilerek buradan da sınır dışı edilecekmiş.
Uzatılan mikrofona konuşan Süleyman da kötü bir şey demedi, hayata nasıl tutunduğunu anlattı:

"İlk yılımda Of'ta bir amcamız vardı. 2 yıl boyunca onların yanında çalıştım. Bu yıl 3. yılım oldu. Türkiye'de ilk yılımdaİstanbul'daydım, çay sezonu olunca Trabzon'a geldim. Artık burada duruyorum. İlk çay toplamaya makasla birlikte başlamıştım.

Sıcak havalarda bakıyoruz burada yaşayan vatandaşlar oturuyorlar ama biz çalışıyoruz. Senegal'den buraya çay toplamaya gelmek isteyenler oluyor. Maalesef kolay bir şekilde gelemiyorlar. Burada ton işi çalışıyoruz. Fiyatlar değişiyor. Ton işi olduğu zaman 5 bin 500 TL oluyor. Günlük en az bir ton topluyorum. Çay sezonu bittikten sonra Trabzon'da kalıyorum. Burada limanlarda çalışıyorum. Artık Ofluyum."

"Örnek bir sığınmacı nasıl olur"u anlatacaksan, al kamu spotu diye yayınla.

Evet, yasal prosedürü biliyoruz. Denetime de sözümüz olamaz. Ne var ki öncelik, Süleyman gibi iş bulup çalışan, ülkeye entegre olmaya uğraşan, yaşadığı çevrenin güvenini kazanan sığınmacılar olmamalı.

Zira bu insanlar hem yük olmadan yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor hem de kimsenin yapmaya yanaşmadığı işleri görüyorlar. Ve ne yazık ki, ev ve çalışma adresleri, güzergâhları belli olduğu için şikâyet edilmeleri sonucunda rahatça yakalanıyorlar.

Beğenmediği, tenezzül etmediği işleri "yabancıların" da yapmasına itiraz eden bir avuç açık ve gizli ırkçıyı memnun edeceğiz derken, sosyal medya algısına teslim olup yeni yeni mağduriyetler yaratmayalım.

Doğu'da, Karadeniz'de tarım ve hayvancılık yasal çalışmayan yabancılar sayesinde ayakta duruyor.

Haber Ara