Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sincar'a dönüşler başladı

Sincar'a dönüşler başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 13:48:07

Sincar'a dönüşler başladı
Peşmerge güçleri tarafından terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan Sincar ilçesindeki mayınlar ve bomba düzenekleri önemli oranda etkisiz hale getirilirken evlerine dönen halk ilçenin girişinde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Sincar Dağı ve çevre bölgelere sığınan Yezidi halkı, evlerindeki eşyalarını hırsızlık olaylarına karşı daha güvenli yerlere taşıyorlar.

Resmi ve sivil binaların neredeyse yüzde 80'inin yıkıldığı ilçede yoğun bir hareketlilik göze çarpıyor. Bomba imha ekipleri DAEŞ tarafından yerleştirilen bomba düzeneklerini tamamen etkisiz hale getirmek için gece gündüz çalışıyor.

Güvenlik güçleri, çalışmalarını yıkılan kaymakamlık ve diğer resmi binalarda yürütüyor.

- Halk evlerine dönebilir

Sincar'ın güvenliğini sağlayan Peşmerge yetkilileri, Yezidilerin ve ilçe halkının evlerine dönmesi için hiçbir engelin bulunmadığını ve Sincar'ın artık güvenli olduğunu açıkladı.

Peşmerge komutanları, DAEŞ'in Sincar'ı tekrar ele geçirmesinin imkansızlığına dikkat çekerek dengelerin 15 ay öncesindeki gibi olmadığını belirtiyorlar.

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, "Şengal'de Kürdistan bayrağı dışında hiçbir bayrağa müsaade edilmeyecektir" açıklamasının ardından, şehrin her tarafında IKBY bayraklarının asıldığı görüldü.

Öte yandan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Duhok'taki bir açılış merasiminde yaptığı konuşmada, Sincar'ın "yaralı bir şehir" olduğunu belirterek ilçenin yeniden inşası için uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulundu.

Sincar'ın yeniden inşası için özellikle Irak hükümetinin sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen Barzani "Şengal halkının, uluslararası kamuoyu, yardımsever devletler ve özellikle de Irak hükümetinin yardımına ihtiyacı vardır. Irak hükümetinin Şengal'in inşası noktasındaki sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sincar'ın yeniden inşasının IKBY hükümetinin, başlıca ve ağır bir görevi olduğuna dikkati çeken Barzani, "Kürdistan bölgesi hükümeti, Şengal'in inşası için çok kapsamlı bir plan hazırlamaktadır. Hükümet, şehrin eskisinden daha güzel bir hale gelmesi için tüm imkanlarını seferber edecektir. Fakat içinde bulunduğumuz şartlarda bu görevi yerine getirmek bizim için çok zor olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara