Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Sığınmacıların yerleştirilmesinde ayrım yapılmamalı'

'Sığınmacıların yerleştirilmesinde ayrım yapılmamalı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 16:53:17

'Sığınmacıların yerleştirilmesinde ayrım yapılmamalı'
" Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Akdeniz ve Ege'de yaşanan sığınmacı krizinin öncelikle tüm Avrupa'yı ilgilendiren uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, Avrupa Birliği'nin sığınmacıları konuk eden ülkelere daha çok insani yardım yapması gerektiğini söyledi.

Sığınmacı kriziyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Yunanistan'ı ziyaret eden Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, krizin teknokrat önlemlerle çözülemeyeceğini, meseleye insani yaklaşım gerektiğini kaydetti.

Guterres, Midilli Adası'nda yaptığı incelemeler sonucunda vatandaşların sığınmacılara karşı insani bir yaklaşım içerisinde bulunduğunu tespit ettiğini belirterek bunun önemli olduğunu vurguladı.

Guterres, "Bu, en önemlisi. Avrupa için iyi bir örnek. Sorunlar çözülür. Ancak, insanlık olmazsa hiçbir şey olmaz. Kriz sadece teknokrat önlemlerle çözülemez, meseleye insani bir yaklaşım olması lazım" dedi.

Avrupa'nın ve uluslararası toplumun Suriye'ye ve sığınmacıları konuk eden ülkelere daha çok yardımda bulunması gerektiğini belirten Guterres, "Avrupa, Suriye'ye ve sığınmacıları konuk eden Türkiye, Ürdün ve Irak gibi ülkelere sağladığı insani yardımı artırmalı" ifadesini kullandı.

Guterres, Avrupa'ya gelen sığınmacıların tüm ülkelere dağıtılmasının önemli olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın dini kriterlere dayandırılmaması gerektiğini belirtti.

AB'nin sığınmacı kriziyle ilgili Birlik üyesi ülke olan Yunanistan ile daha yakın dayanışma halinde olması gerektiğini ifade eden Guterres, "Suriye'den sığınmacı akını devam edecek. Kriz uzun vadeli olacak. AB iltica hakkı tanınması sürecine yardımcı olmalı ve bu insanlar tüm ülkelere, AB üyesi ülkelere eşit şekilde dağıtılmalı. Sığınmacıların yerleştirilmesinde ayrım yapılmamalı. Örneğin dini kriterlere dayandırılmaması önemli. Ayrıca, iltica hakkı bulunmayanların ise İnsan Hakları'na saygılı olarak haysiyetli bir şekilde geri dönmelerine yardımcı olacak mekanizmalar oluşturulmalı. Bu AB için gerçekle yüzleşme anı" diye konuştu.

Yunanistan'daki temasları kapsamında, Midilli'de ve başkent Atina yakınlarındaki Eleona semtindeki göçmen kamplarında incelemelerde bulunan Guterres, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile de bir araya geldi.

Haber Ara