Dolar

32,2649

Euro

34,7498

Altın

2.415,57

Bist

10.267,09

Serbest bırakılan Lübnan askerleri

Serbest bırakılan Lübnan askerleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-04 18:53:28

Serbest bırakılan Lübnan askerleri
Lübnan İçişleri Bakanı Nihad el-Meşnuk, Nusra Cephesi'nin elindeki 16 askerin serbest kalmasını sağlayan esir takasının Katar ve Türkiye'nin çabasıyla gerçekleştiğini söyledi.

Başkent Beyrut'taki Lübnan Emniyeti Genel Müdürlüğü binasında basın toplantısı düzenleyen Meşnuk, "Askerlerin serbest kalması kolay gerçekleşmedi. Burada askeri, siyasi ve güvenlik faktörleri devreye girdi. Operasyonun siyasi haritası çok genişti" dedi.

"Esir takası, Katar, Türkiye, Suriye rejimi ve muhalefetin çabası ve müdahalesiyle gerçekleşti. Siyasi zeka ve sabır olmasaydı bu takas olmazdı" ifadelerini kullanan Meşnuk, siyasi tarafların sürecin hızlanması ve mutlu sonla neticelenmesine katkı sağladığını belirtti.

Meşnu ayrıca, Başbakan Temmam Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri ve kriz odasının esir takasındaki rollerine vurgu yaparak Hizbullah'ın da Suriye rejimiyle iletişime geçtiğini ve anlaşmanın sağlanması için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.

"Arsal, işgal altında bir bölge. Orada 120 bin Suriyeli sığınmacı var. Çevresindeki Cerd bölgesinde ise binlerce silahlı unsur bulunuyor. Arsal bölgesinde yaşananlar, Suriye savaşıyla ilişkili" diyen Meşnuk, Lübnan'ı Suriye yangınından koruma çağrısı yaptı.

Meşnuk ayrıca DAEŞ'in elindeki askerler konusunda ciddi bir gelişme olmadığını kaydetti.

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasında geçen yıl ağustos ayında ordu birlikleriyle Suriye'den gelen silahlı gruplar arasında 5 gün devam çatışmalarda 17 Lübnan askeri ölmüş, 86'sı yaralanmıştı. Çatışmalar sırasında çok sayıda asker de rehin alınmış bunlardan 4'ü ise öldürülmüştü.

Nusra Cephesi, elindeki 16 askeri Lübnan ile yaptığı takas anlaşması sonucu salı günü serbest bırakmıştı. Aynı bölgedeki çatışmalarda kaçırılan 6 Lübnan askeri ise halen terör örgütü DAEŞ'in elinde rehin olarak bulunuyor.

Haber Ara