Dolar

32,4217

Euro

34,8196

Altın

2.401,57

Bist

10.208,65

S&P'nin, 8 ABD bankasının notunu düşürmesi

S&P'nin, 8 ABD bankasının notunu düşürmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 16:22:18

S&P'nin, 8 ABD bankasının notunu düşürmesi
Gedik Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), 8 ABD bankasının notunu düşürmesine ilişkin "Ekonomik görünüm ve bankacılık sektörüne çok olumsuz bir etkisinin olacağını zannetmiyorum" dedi.

AA muhabirinin S&P'nin, 8 ABD bankasının notunu düşürmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Doğan, normalleşme sürecine giren Fed'in, devamında sterilizasyon sürecini takip edeceğini ifade etti.

Doğan, Fed'in, ekim ayında, büyük ABD bankalarına, sıkıntıya düştüklerinde kullanılmak üzere, hisse senetlerine çevrilebilir tahvil stoku tutma zorunluluğu getirdiğini anımsatarak, "Bu bankaların her sıkıştıklarında Fed'e başvurmamaları amacıyla sermayelerini güçlendirmeleri için alınmış bir önlemdi. S&P'nin değerlendirmesinde, alınan önlemlerin bankalara ve kredi notlarına yansımasını görmüş olduk. Onun için ekonomik görünüm ve bankacılık sektörüne çok olumsuz bir etkisinin olacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

Gelecek yıl sonuna doğru muhtemelen Fed'in bilanço küçültme sürecinin konuşulacağına işaret eden Doğan, "Fed, normalleşme sürecine girip bilanço küçültürken diğer taraftan arada türbülans olduğu dönemlerde bu bilançoyu tekrar büyütmek zorunda kalmak istemiyor. Bu nedenle bankalara hisse senedine dönüştürülebilir tahvil çıkartmalarını tavsiye ediyor" yorumunu yaptı.

Doğan, bankaların bu durumu işler yolunda gittiğinde normal bir tahvil işlemi şeklinde devam ettireceğini, sermaye ihtiyaçları olduğunda ise hisse senedine dönüştürüp bir nevi sermaye artırımı yapacaklarını vurguladı.

Bu durumun bankaların kendi sorunlarını çözmeleri için alınmış bir önlem olduğunu belirten Doğan, "ABD vadelilerinde artış var. Bu şekilde değerlendirmek lazım. Kamu desteği azalmış oluyor ama azalan kamu desteğinin yerine sermaye artırım yoluyla sermayenin güçlendirilmesi seçeneği girmiş olacak. Bankaları çok fazla risk altına sokacak bir uygulama değil" ifadelerini kullandı.

- "Fed için faiz artırmak belki bir kademe daha zorlaştı"

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ise Fed'in para politikasındaki normalleşme süreci ve bankalara desteğinin azaltılmasından ABD bankalarının daha fazla etkileneceğinin düşünüldüğünü belirterek, "Fed ve ABD Hazinesi kanalıyla bankalara verilen destek devam etmeyecekse, o zaman ABD bankaları mevcut bilanço yapıları itibarıyla daha fazla zorlanabilir" dedi.

Alkin, S&P'nin bu olası zorlanma nedeniyle notu düşürdüğünü kaydederek, "Fed için faiz artırmak belki bir kademe daha zorlaştı. Sadece bankaların hisselerini etkilemez. Hem dolar üzerinde etkisi olur hem de Fed'in faiz artışı kararını zora sokar" şeklinde konuştu.

- S&P, 8 ABD bankasının notunu düşürdü

S&P tarafından yapılan açıklamada, Bank of America, Bank of New York Mellon Corp, Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley,State Street Corp, Goldman Sachs ve Wells Fargo'nun notunu birer basamak düşürüldüğü bildirildi. Açıklamada, 8 bankanını görünümünün de "durağan" olarak teyit edildiği belirtilirken, ABD hükümetinin, bankacılık sistemine olağan dışı destekler sunma ihtimalinin belirsizliğini koruduğu ve notlardan hükümet desteği etkisinin çıkarıldığı kaydedildi.

Haber Ara