Dolar

32,2085

Euro

35,0789

Altın

2.503,23

Bist

10.643,58

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 19:08:49

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları
Suriye'de Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Humus'ta muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 32'ye çıktığı bildirildi.

AA muhabirinin Humus'taki yerel kaynaklardan ve sivil savunma yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Rus ordusuna ait savaş uçakları, ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus'ta muhalif grupların kontrolündeki Ter Mala, Deyr Kabir, Ferhaniyye ve Ganto köyü ile Telbise ilçesinde sivil yerleşim yerlerine saldırdı.

Saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ölenlerin sayısının 32'ye yükseldiği ve onlarca kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Daha önce Rus savaş uçaklarının Humus'un kuzeyinde, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği yoğun bombardıman sonucu biri çocuk, 2'si kadın 15 sivilin öldüğü bildirilmişti

Öte yandan Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de "Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Humus'ta rejimin kontrolündeki Harp Akademisinin çevresine ve Humus'un kent merkezine yakın rejimin en büyük askeri kontrol noktası Muluk'a yanlışlıkla saldırdığını" belirtti.

- Hama ve Humus'taki saldırılar

Rusya'nın hava saldırıları, 1 Ekim'den bu yana Hama'nın kuzey kırsalı, Humus'un kuzey kesiminde yer alan Telbise, Rastan ilçeleriyle Mukramiye, Zafaraniye beldelerinde yoğunlaştı.

Suriye'nin batı kesimlerine sıkışmış durumdaki Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkezi, kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a kadar uzanan hattı kontrol ediyor. Rejimin, doğuda ise Deyru'z-Zor ve Haseke vilayetlerinin yalnızca merkezlerinde kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e hakim muhalif çatı yapılanması Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye'yi güvenceye almasının, bu bölgenin güneybatısından Şam'a ulaşan Hama ve Humus'u da tam olarak kontrol edebilmesiyle doğrudan ilişkili olduğu kaydediliyor.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) dün yayımladığı raporda, Rusya'nın 30 Eylül'den bu yana Suriye'nin çeşitli kentlerinde düzenlediği saldırılarda 25'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere 104 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, söz konusu tarihte Suriye topraklarındaki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuştu. Ancak muhalifler, Rus uçaklarının daha çok ılımlı muhaliflere ait karargah ve eğitim kamplarıyla, sivilleri hedef aldığını dile getiriyor.

Haber Ara