Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rusya'da BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi

Rusya'da BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 12:17:26

Rusya'da BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üyelik başvurusunda bulunacağını düşündüklerini söyledi.

Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nin ikinci gününde basın toplantısı düzenleyen Lavrov, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lavrov, "İran'ın, Pakistan ve Hindistan gibi tam üyelik için resmi olarak başvuruda bulunacağını düşünüyoruz. Bu zirvede, İran'ın başvuru dilekçesinin kabul edilerek, üyelik kriterleri kapsamında sürecin başlamasından da yanayız" dedi.

ŞİÖ üyelik kriterleri gereği, aday ülkeye karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırım kararı olmaması gerektiğine dikkati çeken Lavrov, bu nedenle Viyana'da devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Lavrov, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin hızlı bir şekilde sonuçlanması gerektiğini belirterek, Ufa'dan ayrıldıktan sonra müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya dönmeye hazır olduğunu ifade etti.

Lavrov, müzakerelerde üzerinde anlaşılmayan madde kalmadığını aktardı.

- Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ üyeliği

Pakistan ve Hindistan'ın ŞİÖ üyeliğinin, iki ülke arasındaki problemlerin çözülmesine katkı sağlayacağını kaydederek örgüt bünyesindeki bazı ülkelerin, kendi aralarında bazı görüş ayrılıkları olduğuna değinen Lavrov, "ŞİÖ, üye ülkelere aralarındaki görüş ayrılıkları konuşma ve diyalog kurma imkanı veriyor" dedi.

Lavrov, ŞİÖ Zirvesi'nde aralarında Mısır'ın da bulunduğu bazı ülkelerin örgüte üyeliği veya statüsünün artırılmasıyla ilgili başvuruların değerlendirileceği bilgisini paylaştı.

BRICS'in genişleme gibi bir gündemi olmadığını ifade eden Lavrov, bunun birliğe üye 5 ülkenin ortak kararı olduğunu söyledi.

Lavrov, ŞİÖ ve BRICS ülkelerinin zirve sonunda yayınlayacakları ortak deklarasyonda, DAEŞ ve Misnk anlaşmasıyla ilgili bölümlerin de olacağını kaydetti.

- Uluslararası gündem

Lavrov, ŞİÖ ve BRICS zirvelerinin Kırım'ın tanınması gibi bir gündeminin bulunmadığını söyledi.

Yunanistan'da yaşanan gelişmelere değinen Lavrov, Rusya'nın, Atina ile Avrupalı kreditörler arasında mümkün olan en kısa sürede ortak yol bulunarak yaşanan krizin sona ermesinden yana olduğunu dile getirdi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in DAEŞ'le mücadele konusunda bölge ülkelerinin katılcağı bir koalisyon kurulması fikrinin Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim tarafından desteklendiğini aktarırken, DAEŞ'in bölge ülkeleri için bir numaralı ortak tehlike olduğunu savundu.

Lavrov, Esed rejiminin karşısında olan ülkelerin söz konusu koalisyonda yer almasının mümkünlüğü yerine böyle bir yapının gerekliliği üzerinde durulmasını istedi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, bir sonraki BRICS Gayriresmi Liderler Zirvesi'nin Kasım ayında G20 çerçevesinde Antalya'da yapılacağını söyledi.

Haber Ara