Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rusya'da askeri harcamalar artarken sosyal bütçe azalıyor

Rusya'da askeri harcamalar artarken sosyal bütçe azalıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-07 12:07:34

Rusya'da askeri harcamalar artarken sosyal bütçe azalıyor
" EMRE GÜRKAN ABAY - Ekonomik krizle boğuşan Rusya, askeri harcamaları kısmak yerine, eğitim, sağlık gibi sosyal harcamaları azaltarak bütçesini dengelemeye çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Rus Devlet Duma'sına sunulan bütçe taslağından derlenen rakamlara göre, önümüzdeki yıl Rus ordusu için ayrılacak bütçe miktarı, 2015'e göre 0,8 artarak, 34 milyar dolar olacak. Ayrıca "Ulusal Savunma" için de yaklaşık 49 milyar doların ayrılması bekleniyor.

Nükleer silah harcamalarına ayrılan bütçe yaklaşık 62 milyon dolar artarken, ordu mensuplarına ödenen maaşların ise 640 milyon dolar artacağı belirtiliyor.

Rusya, 2004-2014 yılları arasında askeri harcamalarını iki katına çıkarırken, yeni bütçenin kabul edilmesi halinde, toplamda 83 milyar dolara ulaşacak yıllık askeri harcamaların toplam bütçedeki payı yüzde 20,3'e çıkmış olacak.

- Emeklilik harcamaları yüzde 4 azalacak

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve batılı ülkelerin Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ekonomide zor günler geçiren Rusya, bütçesini askeri harcamaları kısmak yerine, eğitim ve sağlık gibi sosyal harcamaları kısarak dengelemeye çalışıyor.

Tasarıya göre, Rusya'da önümüzdeki yıl sağlık harcamalarına ayrılacak bütçe payı yüzde 8 azalırken, eğitime ayrılan pay ise yüzde 8,5 azalıyor. Emeklilik harcamaları da bütçe kısıntısından etkilenerek yüzde 4 daha az olacak.

- Enerji vergileri artıyor

Rus hükümeti, bütçeyi dengelemek için petrol ve doğalgaz sektörlerinde de vergi oranlarını artırarak, önümüzdeki yıl fazladan 3,3 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor.

Ancak kuruyan petrol sahaları nedeniyle, üretimlerini giderek daha masraflı bölgeler olan doğu ve kuzey bölgelerdeki petrol sahalarına taşımaya çalışan Rus petrol şirketleri ise, artan vergi oranları ve düşen petrol fiyatları nedeniyle söz konusu yeni yatırımları uygulamakta zorlanıyor.

Haber Ara