Dolar

32,3659

Euro

34,7871

Altın

2.395,33

Bist

10.258,96

Prof. Dr Öner: 'Bebeğiniz oyunlara tepki vermiyorsa mutlaka doktora gidin'

Çocuk ve Ergen Pisikiyatristi-Pskoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, 'Otizm spektrum bozukluklarındaki (OSB) en temel sorun sosyal iletişim problemidir ve bebeğiniz oyun oynarken size tepki vermiyorsa o zaman mutlaka bir doktora danışmalısınız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-09 17:13:38

Prof. Dr Öner: 'Bebeğiniz oyunlara tepki vermiyorsa mutlaka doktora gidin'
Çocuk ve Ergen Pisikiyatristi-Pskoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, "Otizm spektrum bozukluklarındaki (OSB) en temel sorun sosyal iletişim problemidir ve bebeğiniz oyun oynarken size tepki vermiyorsa o zaman mutlaka bir doktora danışmalısınız" dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi - Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner, Çocuklarda ki sosyal iletişim problemi yaşayan çocuklar hakkında bilgi verdi. "Otizm spektrum bozukluklarındaki (OSB) en temel sorun sosyal iletişim problemidir" diyen Öner, "Anne ve babaların bebeklerindeki sosyal iletişim problemini fark etmesini sağlayacak pek çok fırsatları var. Bu fırsatlar çok erken dönemde başlıyor. Çocuklarda ilk gelişen sosyal beceri gülümseme. Bunu daha sonra anneyi izleme, ortak dikkat kurmak için parmakla işaret etme, sesler çıkarma gibi davranışlar da izliyor. Anne ve babaların bebekleriyle sık oynadıkları oyunlar da birçok ipucu sağlıyor" dedi.

Her anne babanın çocukların ilk öğrettiği "Ce Ee" oyunun bu açıdan önemli olduğunu söyleyen Öner, "Anne ve babaların çocuklarıyla oynadıkları ilk oyun olduğunu belirten Öner, "Anne ve bebeğin ilk oyunlarından biridir Ce Eee... Anne eliyle ya da bir örtüyle yüzünü kapar, sonra Ce Eee der ve hızla açar. Bebek annesinini takip eder, hareketin devamını bekler ve Ce Eee denince de kahkahalarla güler. İşte bu oyun bebeğin gelişimi için önemli ipuçları veriyor. Eğer bebeğiniz bu oyunu oynarken sizi takip etmiyorsa, tepki vermiyorsa o zaman mutlaka bir doktora danışmalısınız" şeklinde konuştu.

Oyun sırasında yakalanacak bir belirtinin erken teşhis için hayati önem taşıdığını savunan Prf. Dr Özgür Öner, "Bu kaçırılmayacak bir fırsattır. Öncelikle oyuna gerçek bir neşe ile katılmak gerekir. Örtü ya da eller çocukla anne arasında tutulup çocuğun ismi söylendikten sonra indirilir ve çocuğun hoşuna giden bir davranış yapılır. Daha sonra, örtü çocuk ile anne arasında iken anne bekler. Oyunun kritik kısmı buradadır. Sağlıklı bir çocuktan beklenen, çocuğun oyunu devam ettirmek için çaba göstermesidir. Bunun için çocuk size bakabilir, sesler çıkarabilir, örtüyü indirebilir. Oyun sırasında çocuğun gerçekten eğlenmesi, eğlendiğini anne ve babaya belli etmesi, oyunun devamı için çaba göstermesi, bütün bunları yaparken de göz teması, yüz ifadesi, ses çıkarma gibi davranışları bir arada kullanması beklenir" dedi.

Haber Ara