Dolar

32,3400

Euro

34,7966

Altın

2.390,50

Bist

10.223,37

Portekiz'de koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Portekiz'de koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 22:24:57

Portekiz'de koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı
Portekiz'de 4 Ekim'de yapılan genel seçimi kazanan ancak mecliste yeterli çoğunluğu elde edemeyen sağ partilerin ittifakı "Portekiz cephesi"nin hükümeti kurmak için koalisyon yapabileceği tek parti olarak gözüken Sosyalist Parti (PS) ile yaptığı müzekereler başarısızlıkla sonuçlandı.

"Portekiz cephesi"nin lideri ve Başbakan Pedro Passos Coelho ile PS lideri Antonio Costa arasında yapılan iki görüşmeden de sonuç çıkmayınca müzakerelerin kesildiği açıklandı. Coelho düzenlediği basın toplantısında "Artık son noktayı koyma zamanı geldi. Bu şekilde başka bir görüşme yapma niyetinde değilim" dedi. Anlaşma sağlamak için müzakereler sırasında PS'ye 23 öneri getirdiklerini belirten Coelho, bu önerinin PS lideri Costa tarafından "yeterli görülmemesinin" ardından yeni bir görüşme yapmaya gerek olmadığını söyledi. Coelho, "PS ile iki görüşme yaptık ve aynı şekilde hiçbir ilerleme kaydetmeden başka bir görüşme yapmaya niyetim yok. Çünkü PS hiçbir katkı vermedi. Ülkenin partici siyaset oyununa rehin düşmesine müsaade etmeyeceğim. PS'nin programı le hükümet kuracak değilim. PS sanki seçimleri kendisi kazanmış ve bize koalisyon teklif ediyor gibi hareket ediyor" şeklinde konuştu.

Portekiz basınına yansıyan haberlerde ise, PS lideri Costa'nın görüşmeler sırasında "asgari ücretin artırılması, katma değer vergisinin düşürülmesi ve devlet memurlarının kesintiye uğrayan ikramiyelerinin geri ödenmesini" şart koyduğu ileri sürüldü.

Portekiz'de ekonomik krizden çıkmak için son 4 yıldır uygulanan kemer sıkma politikalarının devam etmesini savunan "Portekiz cephesi"nin hükümeti kuramaması halinde tek alternatif, kesintilerin tamamen sona ermesini isteyen, aşırı sol siyasi partilerin de katılımıyla 3 ortaklı bir sol hükümet kurulması olarak gözüküyor.

4 Ekim'de yapılan seçimler sonrasında 230 sandalyeli Portekiz meclisindeki dağılım şöyle oluşmuştu:

"Portekiz cephesi" ittifakı (sağ görüşlü) 104, Sosyalist Parti 85, Sol Blok 19, Demokratik Birlik Koalisyonu (Komünist Parti ve Yeşiller) 17, Hayvanları ve Doğayı Koruma Partisi 1 milletvekili. Kalan diğer 4 milletvekilinin dağılımı henüz belli olmadı.

Haber Ara