Dolar

32,2535

Euro

34,7261

Altın

2.410,61

Bist

10.267,09

Pakistanlı ve Hindistan arasındaki sınır çatışmaları

Pakistanlı ve Hindistan arasındaki sınır çatışmaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-08 17:15:41

Pakistanlı ve Hindistan arasındaki sınır çatışmaları
" Pakistan ile Hindistan arasında ulusal güvenlik danışmanları seviyesinde yapılması planlanan toplantının yarın gerçekleşeceği bildirildi.

Her iki ülke basınında yer alan haberlerde, Hindistanlı ve Pakistanlı sınır güvenliği yetkililerinin, sınırlarında aylardır süregelen ve yaklaşık 25 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmaları sonlandırılmak amacıyla yarın bir araya geleceği belirtildi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sertaj Aziz, görüşmelerin, sınırda meydana gelen ve ölümlere sebep olan çatışma ve bombardımanları azaltacağını umduğunu açıkladı.

Hindistan'ı Pakistan'a karşı edindiği kavgacı tutumundan dolayı suçlayan Aziz, gazetecilere yaptığı açıklamada "Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan karşıtı bir platformda seçimlere itiraz etti ve Pakistan'a diyalog şartlarını zorla kabul ettirmek istiyor. Pakistan bunu hiçbir zaman kabul etmeyecek, bunu Hindistan yönetimine de ilettik" dedi.

Aziz, Hindistanlı bir milletvekilinin, "Pakistanlı teröristleri" ortadan kaldırmak için gizli operasyon yapma ihtimalleri bulunduğu yönündeki açıklaması için, Pakistan'ın böyle bir eyleme benzer şekilde karşılık vereceği yorumunu yaptı.

Temmuz ayında başlayan sınır çatışmaları, yüzde 80'i Hindistan'ın yüzde 20'si Pakistan'ın kontrolünde bulunan Keşmir'in kontrol hattı üzerine yoğunlaşmıştı.

Hindistan'ın, Sertaj Aziz'in Yeni Delhi'ye yapacağı ziyaret sırasında Keşmirli ayrılıkçı liderler ile bir araya gelmesinin uygun olmadığını Pakistan tarafına iletmesi üzerine Pakistan yapılması beklenen toplantıyı iptal etmişti.

Söz konusu toplantının iptali ve her iki ülkenin de galip olduklarını iddia ettikleri 1965 Savaşı'nın yıl dönümünü kutlamaları üzerine iki ülke arasındaki gerilim yeniden tırmanmıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşa girmişti. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için militanlara silah sağlamakla suçluyor. Ayrılıkçıların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Haber Ara