Dolar

32,3972

Euro

34,7925

Altın

2.434,58

Bist

10.082,77

Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı

İçişleri Bakanı Soylu: (3)- 'Şu anda 120'nin üzerinde operasyonumuz var sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. 20 binin üzerinde jandarma ve polisimiz, kimisi 3, kimisi 4, kimisi 1 metrelik karla beraber teröristleri bulunduğu inlerinde arıyor. Bazen 15-20 gün orada kalıyor, sonra geri dönüyorlar. Geçen sene ocak ayında terör örgütü kendi içerisinde 100'ün üzerinde telsiz görüşmesi yapmıştı, irt

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-07 12:52:38

Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı
İçiÈ™leri Bakanı Süleyman Soylu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da şu anda 120'nin üzerinde operasyon yürütüldüğünü belirterek, "20 binin üzerinde jandarma ve polisimiz, kimisi 3, kimisi 4, kimisi 1 metrelik karla beraber teröristleri bulunduğu inlerinde arıyor. Bazen 15-20 gün orada kalıyor, sonra geri dönüyorlar. Geçen sene ocak ayında terör örgütü kendi içerisinde 100'ün üzerinde telsiz görüşmesi yapmıştı, irtibat. Şu anda sadece 9. Bunun da sadece 7'si ocak ayı içerisinde, 2'si şubat ayı içerisinde. Ortaya koyduğumuz alan hakimiyetini hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde devam ettirmemiz lazım." dedi.

Soylu, Bayrampaşa Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı'nca düzenlenen "Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı"ndaki konuşmasında, eğitim programının yılbaşından i̇ti̇baren başlayan bi̇r konsepti̇n üçüncü ayağını oluşturduğunu dile getirerek, öncelikle eği̇ti̇m verecek olan 123 poli̇s başmüfettişine eği̇ti̇m kursu verildiğini, ardından i̇lleri̇n, özel güvenli̇k sayılarına göre 3 gruba ayrıldığını anlattı.

Bakan Soylu, 2 Ocak'ta başlayan bi̇ri̇nci̇ grup eğitimlerinde 17 bi̇n 754 ki̇şi̇ye, 8 Ocak'ta başlayan ikinci grup eğitimlerinde 33 bi̇n 160 ki̇şi̇ye eği̇ti̇m verildiğini kaydederek, üçüncü grup eği̇ti̇mleri̇nin 22 Ocak'ta başladığını ve bu etapta İstanbul'un da dahil olduğu 9 ilde 25 bin 399 kişinin eğitiminin tamamlanacağını belirtti. Soylu, "293 bin kişiden yaklaşık 100 bin kişinin eğitimini Türkiye'de hemen hemen tamamlamış durumdayız. Eğitim alan arkadaşlarımızın hepsine de cillop gibi bir sertifikayı göndereceğiz. Bu eğitim 30 Hazi̇ran'a kadar sürecek. Bunu biraz yaydık. Bu konuda biraz daha itina göstermek istiyoruz. Burada toplam 224 bi̇n 230 arkadaşımızın eğitimi tamamlanmış olacak." diye konuştu.

Özel Güvenli̇k Bi̇lgi̇ Si̇stemi Otomasyon Projesi'nin de hayata geçirileceğine değinen Soylu, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yazılımın yüzde 80'inin tamamlandığını, veri girişinin devam ettiğini, bu sayede bürokrasinin azaltılacağını ve alarm izleme merkezleri, eğitim kurumları, özel güvenlik şirketleri̇ni̇n entegrasyonunun sağlanacağını söyledi.

- "Koordinasyonu tesis etmek bizim görevimiz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda kamu kurumlarının eğitiminin yapılmasına ilişkin karar alındığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Sayın Başbakanımızın imzasıyla hemen bir genelge hazırlandı. Kamu kurumlarının özel güvenliklerinin yerinde hem eğitimleri hem de denetimleri gerçekleştirilecek. Sadece bu kadarla da kalmayacak. Kalubeladan kalmış kameralar da kalkacak. Maalesef öyle kameralar var ki, bir gün işimize yarıyor, bakıyorsunuz çamur gibi gösteriyor. Oysa yepyeni bir sistem içerisindeyiz. Güvenlik en önemli meselelerimizden biri. Kamera da bu işin çok pahalı, maliyetli bir tarafı değil. Tam tersine hareketli, sensörlü, hemen kameranın başında bulunacak kişiyi uyarabilecek bir sistem dünyanın her tarafından var. Şu anda bizim cezaevlerimiz dahil olmak üzere bütün kameralarımız bu sistemle donatıldı. Onun için kameralar dahil olmak üzere arkadaşlarımız kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün her şeyi denetleyecekler ve hepsini, tam tekmil birbiriyle entegre olan sistemin içerisine dahil edecekler."

Özel güvenli̇k konusunda önemli̇ bi̇r düzenlemenin geçen yıl ocak ayında çıkarılan 680 sayılı KHK i̇le gerçekleştiğine işaret eden Soylu, özel güvenli̇k personeli olabilmenin şartlarında sınırlamalar getirildiğine ve denetimin artırıldığına değindi.

Soylu, hedefleri̇nin kamu düzeni̇ni̇n tesi̇si̇ ve mesleği̇n veri̇mliliğini artırmak olduğunu belirterek, eğitim alan özel güvenlik görevlilerine şöyle seslendi:

"En temel hedefimiz, sektörümüzün di̇si̇pli̇n sevi̇yesi̇ni̇n yükselti̇lmesi̇dir. Parolamız şu: Disiplin, vatandaşa karşı nezaket, teröre ve asayiş olaylarına aşırı dikkat ve gereğini yerine getirmek. En ufak bir eksikliğiniz, Allah muhafaza, canlara mal olabilir. Hem bunun hayat boyunca vicdan azabını çekersiniz, çekeriz hem de 'Keşke' deriz. 'Keşke' demememiz lazım. Yaptığınız iş bizim açımızdan mühimdir. İç güvenlik açısından polis, jandarma, güvenlik korucu, sahil güvenlik, zabıta ve özel güvenlik hepsi kardeş birimlerdir. Sizin yapmanız gereken kolluk kuvvetleriyle irtibatı en kısa zaman içerisinde sağlamaktır. Bu konuda bizim de devlet olarak eksik olduğumuzu biliyorum. Özel güvenlik birimleriyle yapılacak koordinasyonu gerek polis gerekse jandarma ayağında tesis etmek de bizim görevimizdir."

- "Büyük bir bölümü, Afrin teröristlerden temizlendiği andan itibaren o bölgeye gidecek"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yürütülen operasyonlara değinirken, şunları kaydetti:

"Şu anda 120'nin üzerinde operasyonumuz var sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. 20 binin üzerinde jandarma ve polisimiz, kimisi 3, kimisi 4, kimisi 1 metrelik karla beraber teröristleri bulunduğu inlerinde arıyor. Bazen 15-20 gün orada kalıyor, sonra geri dönüyorlar. Geçen sene ocak ayında terör örgütü kendi içerisinde 100'ün üzerinde telsiz görüşmesi yapmıştı, irtibat. Şu anda sadece 9. Bunun da sadece 7'si ocak ayı içerisinde, 2'si şubat ayı içerisinde. Ortaya koyduğumuz alan hakimiyetini hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde devam ettirmemiz lazım."

Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine gidildiği andan itibaren terör örgütünün bir parçasının daha kopartıldığını anlatan Soylu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin güvenliğini oluşturmakla kalmadık, aynı zamanda 135 bin Suriyeli de kendi topraklarına döndü. Hepsinin evlerinin önünde Türk bayrağı var. Biz asmadık, onlar kendileri asıyor. 81 milyon vatandaşımız, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geleceğimize en büyük mirası bırakıyor. Dostluğu, insanlığı ve zora düşmüş insanlara el uzatmanın mirasını bırakıyor. Bugün aynısını Afrin hattında Zeytin Dalı Harekatı'ya gerçekleştirmek istiyoruz. 3,5 milyon insan bugün Türkiye'de. Büyük bir bölümü, Afrin teröristlerden temizlendiği andan itibaren o bölgeye gidecekler ve o bölgede yaşamlarını devam ettirecekler. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Zeytin Dalı Harekatı'nın ilk günlerinde özellikle şehirlerimizde güvenlik kuvvetlerimiz, kolluk kuvvetlerimiz, sahil güvenliğimiz, jandarmamız, polisimiz hep birlikte kuş uçurtulmamasını istiyoruz. Bu kadar basit. Bunu hep beraber temin etmek zorundayız. 293 bin güvenlik görevlisi, İstanbul içinde 83 bin özel güvenlik görevlisi azımsanacak bir sayı değil. Bazı ülkelerin bu sayıda orduları yok."

(Bitti)

Haber Ara