Dolar

32,3447

Euro

34,8876

Altın

2.375,82

Bist

10.201,75

Orlando'daki saldırı

Orlando'daki saldırı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 22:50:36

Orlando'daki saldırı
" ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, Orlando'da gece kulübüne saldıran Amerikan vatandaşı Omar Mateen'in internet aracılığıyla radikalleştiğine dair güçlü işaretler olduğunu ve yabancı terör örgütlerinden esinlenmiş olma ihtimali bulunduğunu belirtti.

Comey, Orlando'da çoğunlukla eşcinsellerin gittiği "Pulse" adlı gece kulübüne geçen cumartesiyi pazara bağlayan gece düzenlenen ve 49 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin FBI merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Saldırıyla ilgili federal soruşturmanın terör eylemi çerçevesinde sürdüğünü belirten Comey, "Bu katilin radikalleştiğine dair güçlü, yabancı terör örgütleri tarafından esinlendiğine yönelik de olası emareler var." dedi.

"Şu ana kadar bunun ABD dışından yönlendirilen bir saldırı olduğuna dair gösterge bulunmadığını" ifade eden Comey, "katilin, herhangi bir örgütün parçası olduğuna dönük belirti olmadığını" bildirdi.

Comey, saldırgan Omar Mateen'in gece kulübündeyken üç kez acil yardım hattı 911'i aradığı bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aramalarda saldırıyı bağlılık yemini ettiği DAEŞ lideri için yaptığını söylediği gibi Boston Maratonu bombalı saldırısını gerçekleştirenler ile Suriye'de Nusra Cephesi için intihar saldırısında ölen Floridalı bir kişiyle de dayanışma içinde olduğunu ifade etti."

Saldırıda eşcinsel karşıtlığının oynadığı rolü de anlamaya çalıştıklarını dile getiren Comey, "Katili, onun motivasyonunu ve ilham kaynağını bilmek için çok çabalıyoruz. Onun en azından internet aracılığıyla radikalleştiğinden son derece eminiz." diye konuştu.

Comey, Omar Mateen'in ayrıca 2013'den bu yana iki farklı soruşturma kapsamında soruşturulduğunu bilgisini paylaştı.

ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde geçen cumartesiyi pazara bağlayan gece, eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünü silahla basan 29 yaşındaki Afgan kökenli Amerikan vatandaşı Omar Mateen, 49 kişiyi öldürmüş, 53 kişiyi yaralamıştı.

Haber Ara