Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi' Protokol Töreni

'Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi' Protokol Töreni

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 14:13:27

'Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi' Protokol Töreni
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Bakanlık olarak İŞKUR aracılığıyla 10 yılda, 852 bini kadın olmak üzere 3 milyon 638 bin kişiyi doğrudan işe yerleştirdiklerini belirterek, "Son 12 yılda da iş gücümüz 8 milyon 541 bin kişi arttı, istihdamımızda ise 7 milyon 752 bin artış oldu. Yani 12 yılda işgücüne katılanların yaklaşık yüzde 90'ı istihdam edildi. Sigortalı sayımız 12 milyondan 21 milyona çıktı. Emekli sayımız 5 milyon iken 11 milyonu aştı. Mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kuruldu" dedi.

Erdem, İstanbul Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen "Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi" Protokol Töreni'nde yaptığı konuşmada, ülkelerin güçlü bir ekonomiye sahip olabilmeleri ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebilmeleri için güçlü ve nitelikli iş gücü piyasasının önemine işaret etti.

Erdem, iş gücü piyasasını güçlü ve nitelikli yapan en önemli ölçütün ise yetişmiş nitelikli insan gücünün varlığı olduğunu anlattı.

İŞKUR'un, Dünya Kamu İstihdam Kurumları (WAPES) Başkanlığı için gerçekleşen seçimlerde 58 ülkeden 41 ülkenin oyunu alarak seçimleri kazandığını anımsatan Erdem, "2015-2018 WAPES Başkanlığı'na seçilen İŞKUR, dünya ülkeleri ile yaptığı yazışma ve toplantılarda, iş gücü piyasasında meslek ve becerilerle mevcut iş gücünün niteliği arasında bir ilişkinin çok önemli olduğuna dikkat çekmekte ve ülke politikalarımızı örnek göstermektedir. Bu amaçla temel eğitim politikalarından kısa süreli mesleki eğitimlere kadar eğitimin tüm aşamalarında iş gücü piyasasının ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir" dedi.

Uzun yıllardır sektörlerin ülkede yaşadığı nitelikli eleman bulma sorununun çözümü için dile getirilen başlıca önerilerden birinin okul sanayi iş birliğine dayalı bir modelin uygulaması olduğunu vurgulayan Erdem, mesleki ve teknik eğitim sisteminin sektörlere nitelikli eleman sağlama işlevi için ilk önce eğitim sisteminin sektör ile uyumunun arttırılması gerektiğine işaret etti.

Bu amaçla İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlayacak "Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi"nin, insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerin giderilmesini ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayacağını aktardı.

Erdem, "Bu proje geniş katılımlı bir çalışmayı gerekli kılmaktadır. Sektör temsilcisi kurumlar, odalar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin iş birliği ile yürütülmesi planlanan bu proje, İŞKUR'un katılımıyla daha güçlü, daha sağlam ve daha uygulamaya dönük bir projeye dönüşecektir. İŞKUR'un gerek aktif iş gücü politikaları ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını tespit etmek noktasındaki çalışmaları gerekse de danışmanlık hizmetleri bu projeye hayati katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Ahmet Erdem, Türkiye genelindeki üniversitelerde 80 İŞKUR Üniversite İrtibat noktası açıldığını söyledi.

- Eğitimden istihdama geçiş

Eğitimden istihdama geçişte önemli bir aşama olarak karşılarına çıkan işbaşı eğitim programları sayesinde öğrencilerin mesleki deneyim eksikliklerini gidermeye yardımcı olduklarını ifade eden Bakan Erdem, şunları kaydetti:

"18-29 yaş aralığındaki gençlerimizden programı bitirenlerin istihdam edilmesi durumunda imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay süresince işsizlik sigortası işveren primleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmaktadır. İşsizlerimizin 6 ay boyunca işbaşında öğrendikleri mesleklerde istihdam edilmesi halinde işverene 4 yıla kadar sigorta prim teşviki verilmektedir. İş gücü piyasası ihtiyaçlarının tespit edilmesine yönelik olarak da İŞKUR tarafından 2007 yılından beri İş gücü Piyasası Araştırmaları periyodik olarak yapılmaktadır. İş gücü Piyasası Araştırmaları kapsamında da 2012'de 53 bin, 2013 yılında 88 bin, 2014'te 111 bin ve 2015'te 103 bin olmak üzere son 4 yılda yaklaşık 355 bin iş yeri, iş ve meslek danışmalarımız tarafından ziyaret edilmiştir."

Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığına dikkati çeken Erdem, 12 yılda ülkenin çok yol katettiğini anlattı. Ulusal İstihdam Stratejisi'nin hayata geçtiğine işaret eden Erdem, stratejinin 2023'teki hedeflerini anımsattı.

Bakanlığın hizmetlerini anlatan Erdem, 11 teşvik paketi için 53 milyar lira kaynak aktarıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bakanlık olarak İŞKUR aracılığıyla 10 yılda, 852 bini kadın olmak üzere 3 milyon 638 bin kişiyi doğrudan işe yerleştirdik. Yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiye mesleki eğitim verilirken, yaklaşık 273 bin kişi işbaşı eğitimi aldı. 140 bin kişi ise girişimcilik eğitimlerinden yararlanırken, 4 bin iş ve meslek danışmanını göreve başlatıldı. Son 12 yılda da iş gücümüz 8 milyon 541 bin kişi arttı, istihdamımızda ise 7 milyon 752 bin artış oldu. Yani 12 yılda iş gücüne katılanların yaklaşık yüzde 90'ı istihdam edildi. Sigortalı sayımız 12 milyondan 21 milyona çıktı. Emekli sayımız 5 milyon iken 11 milyonu aştı. Mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kuruldu."

Haber Ara