Aylın Sırıkli Dal'ın aktardığı habere göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 29 Aralık 2015 tarihinde bazı sendikaların aldığı grev kararı gereği bir günlük iş bırakma eylemine katılan öğretmenlerin bu hareketini, sendikal faaliyet olarak kabul etmedi.
Haberde belirtilenlere göre, 29 Aralık 2015'te Türkiye genelinde bazı konfederasyon ve sivil toplum örgütlerinin aldığı genel grev kararına, Antalya, Konya, Kocaeli, İstanbul gibi illerde bulunan bazı öğretmenlerin katılması sonucunda disiplin cezalarıyla karşılaştığı ifade edildi. Mazeretsiz olarak göreve gelmedikleri gerekçesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca aylıktan kesme veya kınama cezası alan öğretmenler, bu cezaların iptali için dava açtı.
Öğretmenlerin açtığı davalar sonucunda farklı mahkemelerden farklı kararlar çıktığı belirtildi. Bazı idare mahkemeleri öğretmenler lehine karar verirken, bazıları ise disiplin cezalarının iptali istemini reddetti.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu, farklı nitelikteki kararların kesinleşmesinin ardından, mahkemeler arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurdu. Kurul, sendikaların aldığı grev kararına katılarak işe gelmeyen öğretmenlerin eyleminin sendikal faaliyet kapsamında olmadığına karar verdi.
Gerekçeler ve Kararlar
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun gerekçesinde, sendikal faaliyetler çerçevesinde işe gelinmemesi durumunda kişilerin mazeretli sayılacağına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay İdari Dava Daireleri kararlarına atıfta bulunuldu. Ayrıca, sendikaların temel amacının üyelerin mesleki menfaatlerinin korunması olduğu vurgulandı.
Gerekçede, sendikaların hukuka aykırı olmayan amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterebileceği belirtilirken, sendika üyelerinin sosyal, ekonomik ve meslek hayatlarını ilgilendirmeyen konularda gerçekleştirilen eylemlerin korunması gerektiğine dair AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kararlarına atıfta bulunuldu.
Bunun yanı sıra, sendika kararlarının kamu hizmetinin gereksinimlerine uygun bir sınırının olması gerektiği vurgulandı. Karar metninde, işe gitmeme eyleminin toplum ve kamu düzeni üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, politik bir amaçla işe gidilmemesi durumunun sendikal faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi.
Kurul, Bölge İdare Mahkemeleri arasındaki aykırılığı gidermek adına, "öğretmene verilen disiplin cezasında hukuka aykırılık bulunmadığından iptal isteminin reddine" dair karar aldı.
Haberin kaynağı: Aylın Sırıkli Dal