Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Nuruosmaniye'nin altındaki galeri, sosyal hayata kazandırılacak

Nuruosmaniye'nin altındaki galeri, sosyal hayata kazandırılacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 11:11:07

Nuruosmaniye'nin altındaki galeri, sosyal hayata kazandırılacak
İstanbul'un ikinci tepesinde yükselen Nuruosmaniye Camisi'nin restorasyonu sırasında ortaya çıkarılan 824 metrekarelik galeri, İstanbulluların ve turistlerin görmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlenecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kapalıçarşı'da yapılan tamirat çalışmaları sırasında bilinçsizce atılan moloz, toprak ve atıkların birikmesiyle gözden kaybolan ve Nuruosmaniye Camisi'nin restorasyonu sırasında bulunan, cami ile temeli arasına su terazisi ve yağmur sularının drenajını sağlamak amacıyla inşa edilen 8 metre yükseklikteki galeriyi de ele aldı.

Yaklaşık 400 kamyon çamur, moloz ve balçık tabakasının galeriden çıkarılmasının ardından temizlik çalışması yapılarak, galeri ortaya çıkarıldı ve güçlendirildi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına 1748'de 1. Mahmut döneminde başlanan ve 7 yıl sonra 3. Osman döneminde tamamlanan Nuruosmaniye Camisi'nin, Osmanlı'nın klasik dönemden modern döneme geçtiği aşamada, barok üslubu ile yapılan ilk cami olduğunu anlattı.

Nuruosmaniye Camisi'nin restorasyonunun, cami ve Hünkar Kasrı bünyesindeki bölümler ile çevre düzenlemesi işlerinin tamamlandığına değinen Ertem, cami bütünlüğü içerisindeki diğer bölümlerle ilgili restorasyon çalışmalarının Koruma Kurulu'nda görüşülmesi beklenen "Nuruosmaniye Çeşmesi ve Ana Giriş Kapıları Restorasyon Projeleri"nin onaylanmasının ardından devam edeceğini belirtti.

Ertem, cami etrafındaki özel mülklerin kamulaştırma maliyetinin çok yüksek olduğunu dile getirerek, "Bu, ayrı bütçe gerektiriyor. Belki bu da düşünülebilir. Özel mülke ait olan bölümlerde restorasyon yapamıyoruz. Üst bölüm bizim kullanım alanımızda olduğu ve caminin bütünlüğü içerisinde gözüktüğü için orada restorasyon yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili hukuki prosedür devam ediyor" dedi.

- "12 su havuzu var"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyon sırasında Nuruosmaniye Camisi'nin altında hiç kimsenin farkında olmadığı bambaşka bir yapıyla karşılaştıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Günümüzde statik anlamda güçlendirme olarak kullanılan fore kazık sisteminin hem yapıyı yüksekte tutarak kot farkını gidermek hem de statik anlamda sağlam olması açısından caminin altında kullanıldığını gördük. 8 metre yükseklikteki bu galerinin restorasyonuna yakın zamanda başlayacağız. Restorasyonu bitirdikten sonra burayı İstanbulluların ve turistlerin görmesine imkan verecek şekilde düzenleyeceğiz. Galeri, kısa süreli sergi alanı ve film platosu olarak kullanılabilecek."

Caminin altında, yağmur sularının camiye zarar vermeden zeminde toplanması ve buradan tahliye edilebilmesi amacıyla oluşturulan tarihi bir drenaj sisteminin bulunduğuna da işaret eden Ertem, "Burada 12 su havuzu var. Su havuzları hem cami hem de civarda bulunan zemin sularını topluyor, yapılara zarar vermeden tahliye ediyor" diye konuştu.

Ertem, restorasyonu tamamlanan Nuruosmaniye Camisi'nin geçen yıl ramazan ayında ibadete açıldığını hatırlatarak, caminin altındaki galerinin restorasyonunun ise bu yıl içerisinde başlamasının planlandığını söyledi.

Haber Ara