Dolar

32,2765

Euro

34,7657

Altın

2.410,54

Bist

10.267,09

Nil sularının paylaşımı

Nil sularının paylaşımı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 18:58:18

Nil sularının paylaşımı
Mısır Başbakanı Şerif İsmail, Etiyopya'nın Nil nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı konusunda bu ülkeyle "teknik çalışmalar ve Mısır'ın su ihtiyacını" kapsayan yoğun müzakereler yapıldığını belirtti.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre Başbakan İsmail, önümüzdeki dönemde bu konudaki durumun iyileşmesini umduğunu ifade etti.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi dolayısıyla Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde bulunan İsmail, "Mısır, sözkonusu müzakerelerde, Nil sularındaki tarihi payının korunması için çalışıyor" dedi. İsmail ayrıca, barajın ülkesinin Nil sularından aldığı payı etkilememesi ve kalkınma dışında başka amaçlar için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanum, bugün Johannesburg'da bir araya geldiği Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri'den "Mısır, Sudan ve Etiyopya dışişleri ve sulama bakanlarının katılımıyla 6-7 Aralık'ta Hartum'da yapılması beklenen toplantının 11-12 Aralık'a ertelenmesini" istemişti.

Etiyopya'nın, Nil nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemişti.

Haber Ara