Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Nil Nehri sularının 'rekor' yükselişi, Sudanlıları ürkütüyor

Sudanlılar, Nil'in su seviyesinin rekor düzeyde yükselişinin ardından muhtemel su baskınlarından endişe ediyor - Nil Nehri'nde su seviyesinin yükselmesi Sudanlıları ve Etiyopyalıları korkutuyor. Mısırlılar ise durumdan memnun- Sudan Ulusal Gençlik Federasyonu Başkanı Beşar:- 'Yerleşim alanları arasında su taşkınları bu yıl söz konusu üç bölgede meydana geldi. Girişim çerçevesinde bu kentlerdeki

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-27 12:13:33

Nil Nehri sularının 'rekor' yükselişi, Sudanlıları ürkütüyor
YUSUF MAHMUD - Sudan'ın Nil Nehri kıyısında yaşayan vatandaşlar, nehir sularının son yüzyıldan beri en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından muhtemel su baskınlarından endişe ediyor.

Yetkililer, Nil Nehri'nin Etiyopya sınırı yakınında geçen yıl 10,05 metre olarak ölçülen su seviyesinin, bu yıl aynı dönemde 3 metre arttığını ve 13,05 metre olarak ölçüldüğünü duyurdu.

Beyaz Nil ve Mavi Nil'in birleştiği başkent Hartum'daki nehir kıyısında yapılan gözlemlerde, nehir kenarındaki arazileri suların bastığı, su seviyesinin yükselmesi ve akım gücünün artması nedeniyle nehirde teknelerle yapılan turistik gezilerin iptal edildiği görüldü.

Hartum'da Mavi Nil kıyısında turistik işletme sahibi Muhammed İvad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri nehir turlarını ağustos ayından beri durdurduklarını söyledi.

Her yıl bu dönemde sel sularının tesisleri doldurduğunu ve işlerin durmasına yol açtığını belirten İvad, Sudan yönetiminin bu bölgelere kaldırım döşemeyi taahhüt ettiğini ancak sözünü tutmadığını ifade etti.

- "Yeşil Kollar" girişimi

Sudan Ulusal Gençlik Federasyonu Başkanı Şukar Beşar, muhtemel sel felaketinin zararlarının önüne geçmek için "Yeşil Kollar" adlı bir girişim başlattıklarını kaydetti.

Beşar, ülkenin köy ve şehirlerindeki evlerin yakınından geçen Nil kıyılarına bariyerlerin yerleştirilmesi ve yerleşim bölgelerinde drenaj kanallarının açılması için Sudan'ın 18 vilayetinden 3 bin 500 gönüllüyü biraraya getirdiklerini aktardı.

Girişimi başlatanlardan İmad Abdulcelil, başkentin yanısıra Sinnar ve El-Cezire vilayetlerinde çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Abdulcelil, "Yerleşim alanları arasında su taşkınları bu yıl söz konusu üç bölgede meydana geldi. Girişim çerçevesinde bu kentlerdeki barajların sağlamlaştırılması, drenaj kanallarının açılması ve Mavi Nil Nehri boyunca bariyerlerin yerleştirilmesi için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

- Mısır durumdan istifade ediyor

Nil Nehri'nde su seviyesinin yükselmesi Sudanlıları ve Etiyopyalıları korkutuyor. Mısırlılar ise durumdan memnun.

Birleşmiş Milletler'de (BM) su uzmanı Ahmed Fevzi Diyab, Mısır'ın "El-Vatan" gazetesine yaptığı açıklamada, Sudan ve Etiyopya'dan gelen sellerin, Nil Nehri'nin su seviyesini yükselttiğini ve Mısır'ın bundan faydalandığını belirtti.

Diyab, suların ülkenin güneyindeki Es-Seddulali'de (Yüksek Baraj) tutulduğu için Mısır'ın herhangi bir zarar görmeyeceğini söyledi.

Sudan hükümeti, geçen ay, Nil Nehri'nin Etiyopya'dan gelen ana kolu Mavi Nil'in su seviyesinin son yüz yıldan beri en yüksek seviyeye ulaştığını duyurmuştu. Sivil Savunma Müdürlüğü, Nil Nehri'nde su seviyesinin 16,5 metreye yükseldiğini bildirmişti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de geçen ay yaptığı açıklamada, Sudan'ın 11 vilayetinde yaklaşık 64 bin kişinin yağmur ve sellerden zarar gördüğünü duyurmuştu. Sudan Sağlık Bakanlığı Hartum Vilayeti'ndeki zarar gören bölgelerde 8 mobil hastane kurmuştu.

Nil Nehri'nin ana kollarından Mavi Nil'de geçen ağustos ayında, su seviyesinin yükselerek taşması sonucu 20'den fazla köy su altında kaldı, 3 ayrı köyde 180 ev hasar gördü.

Bunun üzerine başkent Hartum'da nehir yataklarına önlem olarak sivil savunma güçleri takviye edilmişti.

Sennar vilayetinde de geçen hafta, Mavi Nil kaynaklarından biri olan Dender Nehri'nin geçen yılın aynı dönemine göre 3 metre daha fazla yükselmesi ve taşması sonucu bölgedeki mısır ve susam gibi tarım mahsulleri telef oldu.

Dender Nehri'nin geçmiş yıllarda da taşması sonucu çok sayıda köy ve tarım arazisi sular altında kalmıştı.

Geçen yıl, ülkenin 13 vilayetinde etkili olan sağanak yağışlarının neden olduğu sel felaketinde 150'yi aşkın kişi yaşamını yitirmiş, on binlerce ev zarar görmüştü.

Ülkede 2013 ile 2014 yıllarında Nil Nehri'nin taşması sonucunda çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi evsiz kalmıştı, Ağustos 2013'te yaşanan sel felaketinde 70'in üzerinde kişi yaşamını yitirmiş, 500 binden fazla kişi de selden etkilenmişti.

Ağustos ayı, Sudan'da en fazla yağmurun yağdığı dönem olarak biliniyor. Yetkililer, altyapı yetersizliği nedeniyle sağanaklarla mücadelede başarılı olamıyor.

Haber Ara