Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Myanmar'da ordunun siyaset üzerindeki etkisi

Myanmar'da ordunun siyaset üzerindeki etkisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 14:33:48

Myanmar'da ordunun siyaset üzerindeki etkisi
Myanmar'da irili ufaklı ve etnik temelli 20'den fazla silahlı örgüt yıllardır orduyla savaşırken, gruplardan bazılarıyla kasım ayında yapılacak seçimlerden önce barış anlaşmaları imzalanması hedefleniyor.

Myanmar Ordusu Başkomutanı Min Aung Hlaing, BBC'ye verdiği röportajda, ordunun siyaset üzerindeki etkisiyle ilgili bir soruya, etnik silahlı gruplarla ateşkes sağlanana kadar ordunun rolünün devam etmesi gerektiğini savundu.

Başkomutan Min Aung Hlaing, "Ordunun siyasi rolü, ülkedeki etnik silahlı gruplarla ateşkes sağlanana ve bu gruplarla barış anlaşmaları imzalanana kadar devam etmeli. Bunun için tam bir süre veremem ama 5 ya da 10 yıl gerekebilir" şeklinde konuştu.

Facebook hesabı bulunduğunu belirten Min Aung Hlaing, "Bunun, ordu ve halk arasında iletişimi tekrar sağlamak adına önemli olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Min Aung Hlaing, "Eğer halk, ordu hakkında doğru bilgiye sahip olursa, o zaman bizi daha iyi anlayacak" dedi.

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak seçimlerle ilgili, Başkomutan Min Aung Hlaing, seçimlerin özgür bir ortamda yapılacağını ve adil olacağına inandığını dile getirdi. Min Aung Hlaing, "Bu bizim dileğimiz. Seçim komisyonu tarafından açıklanacak sonuçlara saygı duymalıyız. Çünkü seçimler demokratik bir ortamda yapılacak" şeklinde konuştu.

Myanmar'da 17 etnik isyancı örgüt, iki yıl süren görüşmelerin ardından mart ayında ateşkes için taslak metin üzerinde anlaşmaya varmıştı. Hükümet, ateşkes anlaşmasının kasım ayında yapılacak seçimden önce imzalanmasını hedefliyor.

Ülkede kasım ayında yapılacak seçimlerin batılı gözlemciler tarafından izlenmesi bekleniyor.

Ülkedeki muhalifler, ordunun hala parlamentodaki koltukların dörtte birine sahip olduğunu hatırlatarak, seçimlerin adil bir şekilde yapılacağına ihtimal vermediklerini dile getiriyor.

Devlet Başkanı Thein Sein'in iktidardaki dört yılında Myanmar'da önemli değişimler yaşandı ancak ordu halen ülkedeki en güçlü unsur olmayı sürdürüyor. Parlamentodaki sandalyelerin dörtte birine sahip ordunun anayasa değişikliklerini veto etme ve istediği zaman yönetime el koyma hakkı bulunuyor.

Bu arada Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çii'nin liderliğini yürüttüğü Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) devlet başkanlığı seçimine katılacağını açıklamıştı. Partinin tartışmalı anayasayı boykot etmek için seçime katılmayacağı ileri sürülmüştü. Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı seçiminde aday olamayacak.

Haber Ara