Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 16:04:34

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler
Myanmar'da aşırı milliyetçi Irk ve Dinin Korunması Örgütü (Ma Ba Tha), 8 Kasım'da yapılacak seçimler öncesi düzenlediği mitingde Müslüman karşıtı politikalarını savundu.

Örgüt lideri Ywarma Sayadaw, ulusal stadyumda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, siyasete girmelerine 2012'de ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde "Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmaların" neden olduğunu ileri sürdü.

Sayadaw, bu çatışmaların, yasaların Budistleri göz ardı etmesi nedeniyle çıktığını iddia etti.

Budist keşişler, 8 Kasım'da yapılacak seçimler için yürüttükleri kampanyalarında Müslümanlara karşı söylemleriyle dikkati çekiyor ve seçmenlere iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ile Aung San Suu Çii'nin liderliğini yürüttüğü Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'ne (NLD) oy vermemeleri çağrısında bulunuyor.

Ülkedeki yabancı misyonlar, ay başında seçim kampanyalarında dinin toplum içinde kutuplaşma yaratmak için kullanılmasına karşı uyarıda bulunmuştu.

Myanmar'da yaklaşık 50 yıllık cunta yönetiminin ardından Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümet, reform süreci başlatmıştı. İlk icraatlarından biri Aung San Suu Çii'nin 15 yıllık ev hapsine son vermek olan hükümet, çok sayıda siyasi mahkumu serbest bırakmış, etnik gruplarla ateşkes imzalamış, basın özgürlüğünü genişletmiş ve denetim yasalarını hafifletmişti. Ancak sivil hükümetin reformları, dini azınlıklara uygulanan ayrımcılığa çözüm olmamıştı.

Ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde Budistlerin saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) dramı 2012'de dünya çapında gündeme gelmişti. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Haber Ara