Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Myanmar'da iktidar partisi başkanının görevine son verilmesi

Myanmar'da iktidar partisi başkanının görevine son verilmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 21:43:11

Myanmar'da iktidar partisi başkanının görevine son verilmesi
Myanmar'da, Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif lider Aung San Suu Çii, geçen hafta Shwe Mann'ın, iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) başkanlık görevine son verilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Suu Çii, ülkede 8 Kasım'da yapılacak seçimlerden önce başkent Naypyidaw'da toplanan Meclis'te yaptığı konuşmada, Devlet Başkanı Thein Sein tarafından, halen meclis başkanı olan Shwe Mann'ın USDP başkanlık görevine son verilmesinin "kimin düşman kimin dost olduğunu gösterdiğini" ifade etti.

Suu Çii, liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) "dost" olanla çalışacağını söyledi.

Shwe Mann'ın görevden alınmasının demokratik bir adım olmadığını dile getiren Suu Çii, "İşleyen bir demokraside beklenen bu değildir" dedi.

Meclis başkanlığı görevine devam eden Shwe Mann'ın, 13 Ağustos'ta Devlet Başkanı Thein Sein tarafından USDP'deki başkanlık görevine son verilmişti.

Suu Çii, kasımda yapılacak genel seçimler için adaylık başvurusunda bulunmuştu. Suu Çii'nin partisi NLD, 1990'dan bu yana ilk kez seçime girecek. Parti, 1990'daki seçimi ezici çoğunlukla kazanmasına rağmen dönemin askeri cuntasının girişimleri sonucu iktidara gelememişti. NLD, Devlet Başkanı Thein Sein'in kazandığı 2010 seçimini de hile karıştırıldığı gerekçesiyle boykot etmişti.

Myanmar'da 1988'de dikta rejimine karşı düzenlenen demokrasi yanlısı gösterilerin önde gelen isimleri, kasımda yapılacak seçimlerde yarışmak için Suu Çii'nin partisine katılma kararı almıştı.

NLD'nin lideri Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı için adaylığını koyamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları başka ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığını yasaklıyor. NLD, devlet başkanı adayını henüz açıklamadı.

Myanmar'da 50 yıllık askeri cuntanın ardından 2011'de iktidara gelen Devlet Başkanı Sein, birçok alanda reform yapmış ve basın özgürlüğünü genişletmişti. Demokrasi ve insan hakları için verdiği mücadele nedeniyle 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ancak askeri cunta yönetimince yıllarca ev hapsinde tutulduğu için ödülünü alamayan Aung San Suu Çii de bu reformlar kapsamında 2012'de milletvekili seçilmişti.

Haber Ara