Dolar

32,2658

Euro

34,7188

Altın

2.401,59

Bist

10.336,50

Muş'ta Üzüm Bağcılığı Geliştirme Projesi

Muş'ta Üzüm Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında köklendirilmek için Malatya ve Elazığ'a gönderilen üzüm çelikleri incelendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 17:48:41

Muş'ta Üzüm Bağcılığı Geliştirme Projesi
Muş'ta Üzüm Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında köklendirilmek için Malatya ve Elazığ'a gönderilen üzüm çelikleri incelendi.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Samet Aşkın, merkeze bağlı Karaağaçlı beldesi ve Hasköy ilçe Dağdibi köylerine ekimi yapılan üzüm çeliklerini incelediler. Çeliklerin son durumunu incelediklerini belirten Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliği'nden getirilerek dikildiği ve yörenin iklim şartlarına iyi adapte olan üzüm çeşitlerinden alınan 21 bin bağ çeliği Muş ilinde Bağcılığı Geliştirme Projesi'nde kullanılmak üzere Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Malatya ve Elazığ Orman Fidanlık Şefliğine köklendirildiğini belirtti. Üzüm bağlarından çelik alma işlemiyle Muş ilinde üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını kaydeden Gündoğdu, "İlimizde cumhuriyet öncesi dönemlere ait mevcut bağ alanlarında bulunan yerli üzüm çeşitlerinin korunarak mevcut bağ alanlarının yenilenmesi ve daha geniş alanlara yayılması amacıyla hedeflenen 120 bin adet çelik alma işlemini yapmıştık. Bu yıl için 21 bin adet çelik alımı yaptık ve alınan bu çeliklerin tamamının 2017 yılında ilimizde uygulanacak Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında kullanılmak üzere köklendirilmesi amacıyla Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Elazığ ve Malatya Orman Fidanlık Şefliğine gönderildi" dedi.

Projenin seyrinde gittiğini vurgulayan Gündoğdu, "Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın ile birlikte yaptığımız incelemelerde, köklendirilmesi amacıyla Elazığ Orman Şefliğinde bulunan 12 bin adet çeliğin yüzde 70-80'ine yakınının köklendiği, ancak Malatya Orman Fidanlık Şefliğinde bulunan 9 bin adet çeliğin ise yüzde 20-30 oranında çimlendiği görüldü. İlimizde bağcılığın gelişmesi için önümüzdeki senelerde de konu hakkında gerekli çalışmaları hassasiyetle yürüteceğiz" diye konuştu.

. Meyve, sebze ve bağcılığın Muş ilinde yaygınlaşmasını amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Gündoğdu, "İnşallah hemşehrilerimiz 2017 yılında il müdürlüğümüzce uygulanacak bu projeden memnun kalacaklardır" şeklinde konuştu.

Haber Ara