Dolar

32,2487

Euro

34,6756

Altın

2.394,67

Bist

10.247,75

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 22:57:34

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerine yönelik idam kararını "siyasi ve haksız" olarak nitelendirdi.

Merkezi Londra'da bulunan HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Müdür Yardımcısı Nedim el-Huri, Mısır'da Mursi ve diğer sanıklar hakkında bugün verilen idam kararını AA muhabirine yaptığı açıklamada değerlendirerek, "Söz konusu karar, bazı güvenlik görevlilerinin tanıklıkları üzerine verildi. Kararın alınmasında herhangi bir yargılanmada mesnet teşkil edecek bireysel ya da şahsi sorumluluğa ilişkin delil bulunmamaktadır" dedi.

Örgüt olarak daha önce yargılamanın haksız olduğunu ve yenilenmesini talep ettiklerine işaret eden Huri, "Hükümlerin, Mursi ve İhvan üyeleri aleyhinde bir buçuk yıldan bu yana verilen siyasi suçlama ve iddiaların devamı niteliğinde olduğunu düşünüyorum. İdam kararı, haksız ve siyasidir. Adil yargılanma için uluslararası normlara uygun şekilde mahkemenin yenilenmesi yönündeki talebimizi tekrarlıyoruz" diye konuştu.

Huri, örgütün de konuya ilişkin açıklama yapacağını belirtti.

- Mısır Adalet Bakanlığı'ndan karara yönelik eleştirilere tepki

Öte yandan Mısır Adalet Bakanı Müsteşarı Adil Fehmi ise yaptığı açıklamada, uluslararası insan hakları örgütlerinin idam kararına ilişkin tenkitlerini, "Yargımız, bağımsızdır. Yargı ve kararlarına ilişkin içten ve dıştan bir müdahale olamaz. Bu, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından birkaç kere izah edildi" şeklindeki sözleriyle cevapladı.

Fehmi, uluslararası düzeyde kabul görmüş ve Mısır'a ilişkin malumat elde edilen kaynaklara sahip insan hakları örgütleri dışındaki kurumlarca yayımlanan raporları dikkate almadıklarını ifade etti.

Mısır mahkemesi, "hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.

Mahkeme "casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.

Haber Ara