Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 17:38:22

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
Sırbistan Müftüsü Muhammed Yusufspahiç, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezası kararını kınayarak, idam kararının 'siyasi' bir karar, kararı veren mahkemenin de 'siyasi' bir mahkeme olduğunu söyledi.

Yusufspahiç, yasal yollarla seçilmiş ancak yasadışı yollarla görevden alınmış bir cumhurbaşkanı hakkında böyle bir karar verilmesi için hiçbir neden göremediğini, verilen idam cezası kararının 'adil' bir karar olmadığını ifade etti.

Mahkemelerin, Allah'ın kelamı temelinde adaletli bir şekilde karar vermesi gerektiğini belirten Yusufspahiç, kararın 'siyasi' bir karar, mahkemenin de 'siyasi' bir mahkeme olduğunu vurguladı.

Eski Bosna Hersek Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı Srcan Dizdareviç, Mursi hakkında verilen idam cezası kararının, hiçbir insan hakları savunucusunun desteğini alamayacağını söyledi.

Ülkedeki en önemli insan hakları uzmanlarından Dizdareviç, Mursi'ye verilen idam kararının, dünyada halen insana yaşama garantisi veren temel insan hakları prensiplerinin hükmetmediğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, bu prensiplerini mahkeme kararıyla da olsa kesinlikle zarar göremeyeceğini kaydetti.

Dizdareviç, "İnsan haklarının en önemli bakış açılarından biri, yaşama hakkına saygı göstermektir. Bunun anlamı, idam cezasının uygulanmaması gerektiğidir" şeklinde konuştu.

Mısır mahkemesinin bugün açıkladığı kararıyla "casusluk" davasında müebbet hapse mahkum edilen Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında "Hapishaneler baskını" davasında ise idam cezası verilmişti.

Haber Ara