Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Moritanya'da kölelik karşıtı yasa

Moritanya'da kölelik karşıtı yasa

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-13 21:23:22

Moritanya'da kölelik karşıtı yasa
Moritanya Ulusal Meclisi, köleliği yasaklayan ve cezalandırılmasını öngören yeni bir kanunu kabul etti.

Meclisin onayladığı kanun, köleliği yücelten kültürel veya sanatsal ürünlere yaptırım uygulanmasını, "köle" veya "köle soyundan" denilerek bir kişiye hakaret edilmesine mali ceza uygulanmasını öngörüyor.

Kanunun 2. maddesi, "Köleleştirmenin insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olduğu ve zaman aşımına uğramayacağı" belirtilirken, 3. maddesinde kimlere köle denilebileceğiyle ilgili durumları düzenliyor.

Söz konusu kanun kölelik konusu için özel mahkemeler kurulmasını, uzman hakimlerin görevlendirilmesini, soruşturma divanı kurulmasını ve hakimin "itiraz yolu kapalı olmak üzere" suçluyu, mağdura tazminat ödeme zorunda bırakmasını da kapsıyor.

Moritanya'da kölelik konusu siyaset arenasında geniş tartışmalara sebep oluyor. İnsan hakları kuruluşları, yönetimi kölelik olgusunun üstünü örtmekle suçlarken, hükümet kölelik kalıntısını tamamen sonlandırmak için büyük çaba sarf ettiğine dair açıklamalar yapıyor.

Geçen aylarda hükümet köleliği sonlandırmak için "Yol Haritası" adı altında 29 tavsiye kararı almıştı.

Gözlemciler, Yol Haritası'nı kölelik olgusunun çözümü için yasal, iktisadi ve sosyal alanları kapsadığını ve daha uygulanabilir bir adım olarak değerlendiriyor.

Moritanya'da kölelik konusundaki tartışmalar, köleliğin Arap çoğunluk ve Afrikalı azınlık arasında açıkça gözlenebildiği, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960'lı yıllardan beri devam ediyor.

Haber Ara