Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Mısır'da El-Cezire muhabirlerine verilen hapis cezası

Mısır'da El-Cezire muhabirlerine verilen hapis cezası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-29 20:53:19

Mısır'da El-Cezire muhabirlerine verilen hapis cezası
Basın Özgürlüğü Arap Gözlemevi, Mısır mahkemesinin El-Cezire kanalı çalışanı üç gazeteci hakkında verdiği 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası kararını kınayarak, hapishanelerdeki 110 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Gözlemevinden, Kahire Ceza Mahkemesi'nin, El-Cezire İngilizce kanalı çalışanları Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, Avusturalya vatandaşı Peter Greste ve Mısır vatandaşı Bahir Muhammed hakkında 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası vermesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, hapis kararlarının 2014 yılında çıkarılan Mısır Anayasasının 71'inci maddesine aykırı olduğu belirtildi.

Söz konusu kararın ülkedeki basın ve medya çevresine "artık basın-yayın özgürlüğü olmadığı" yönünde verilmiş yeni bir mesaj olduğu ifade edilen açıklamada, bu kararın ardından resmi izni olsa dahi gazetecilerin Mısır'da özgürce çalışmalarının mümkün olmadığına dikkat çekildi.

Merkezi Londra'da bulunan gözlemevi, basın özgürlüğüyle ilgilenen tüm örgütleri ve kurumları bu durum karşısında bir an önce harekete geçmeye çağırdı. Gözlemevi Mısır'da hapishanelerde bulunan 110 gazetecinin serbest bırakılmasını da estedi.

Kahire Ceza Mahkemesi bugün, "kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekle" suçlanan El-Cezire İngilizce kanalı çalışanları Fehmi, Greste ve Muhammed hakkında 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası vermişti.

El-Cezire muhabirleri, 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla Marriott Oteli'nde gözaltına alınmıştı. Kahire Ceza Mahkemesi, geçen yıl Haziran ayında söz konusu gazetecileri, 7-10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Temyiz Mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te 3 kişi hakkında verilen hükmü bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.

Greste, bir yıldan fazla devam eden tutukluluğun ardından 1 Şubat'ta, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin onayıyla serbest bırakılmış ve sınır dışı edilmişti.

Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da Fehmi'nin serbest bırakılması için Sisi'ye mektup göndermişti.

Haber Ara