Dolar

32,3066

Euro

34,7900

Altın

2.411,69

Bist

10.267,09

Manus Adası'ndaki gözaltı merkezi kapanıyor

Gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar buradan ayrılmak istemiyor- Papua Yeni Gine'nin Lorengau kentinde üç yerde kurulan barınaklara gitmeleri istenen sığınmacılar, yerli halkın daha önceki saldırılarını hatırlatarak can güvenliklerinin olmayacağını belirtiyor- İnsan Hakları İzleme Örgütü, sığınmacıların yeniden 'kontrolsüz şiddet' ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-31 12:46:38

Manus Adası'ndaki gözaltı merkezi kapanıyor
" Avustralya'ya kaçak yollarla girmeye çalışan sığınmacıların gönderildiği Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan yaklaşık 600 kişi, Papua Yeni Gine'deki yerleşim yerlerine gitmeyi güvenlik gerekçesiyle kabul etmiyor.

Avustralya Yayın Kurumunda yer alan habere göre, Papua Yeni Gine'ye bağlı Manus Adası'nda yer alan ve Avustralya yönetimindeki gözaltı merkezi bugün kapanacak.

Merkeze verilen elektrik, su ve yiyecek desteğinin kesileceğini açıklayan Papua Yeni Gine yetkilileri, akşam saatlerinde tamamen kapanacağını açıkladıkları merkeze yarından itibaren de güvenlik birimlerinin gireceğini bildirdi.

Yaklaşık 4 yıldır tutuldukları merkezi boşaltarak Papua Yeni Gine'nin Lorengau kentinde üç yerde kurulan barınaklara gitmeleri istenen 600 erkek sığınmacı, tahliye talebini, yerli halkla açık bir yerde yaşamanın tehlikeli olacağını öne sürerek reddetti.

Merkezin anayasaya aykırı olduğuna hükmeden Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesine nakil kararının durdurulması için başvuruda bulunanlardan İranlı sığınmacı Behrouz Boochani, hem kendisi ve hem de merkezde tutulanların güvenliğinden endişe duyduğu için mahkemeye başvurduğunu ifade etti.

Merkezde kalanların geçmişte yerel halkın saldırısına maruz kaldığını belirten Boochani, 'Sığınmacılara saldırıyor ve soyuyorlar. Burası güvenli bir yer değil." dedi.

- Mülteci hakları savunucuları durumdan endişeli

Mülteci hakları savunucuları da sığınmacıların gözaltı merkezinden yerel halkla iç içe barınaklara yerleştirilmesinin kaygı verici olduğuna işaret ederek bu kişiler için yeni bir hayata başlayacaklarına ilişkin plan yapılmadığını iddia etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, daha önce yerli halkın pala ve taşlarla saldırısına uğrayan grubun yeniden "kontrolsüz şiddet" ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

İddialara cevap veren Avustralya Göç ve Sınır Koruma Dairesi, geçici olarak nitelendirdiği yerleşim yerlerinde kalacakların "rahatlıkla, hizmetlere ve desteğe erişebileceğini " savundu.

Avustralya hükümeti, uyguladığı sıkı sınır koruma programları çerçevesinde ülkeye teknelerle gelen sığınmacıları yakalayarak deniz aşırı ülkelere kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor.

Bu sığınmacıların Avustralya'ya alınmayacağını kesin bir dille vurgulayan yetkililer, söz konusu kişilere Papua Yeni Gine'ye yerleşmeleri, geldikleri ülkelere geri dönmeleri ya da üçüncü bir ülkeye yerleşmeleri önerisinde bulunuyor.

İlk iki seçeneği güvenlik gerekçesiyle kabul etmeyen sığınmacılar için üçüncü ülke seçeneği üzerinde duran Avustralya, eski ABD Başkanı Barack Obama ile anlaşmaya varmıştı. Halen yürürlükte olan anlaşma çerçevesinde yaklaşık 50 kişi ABD'ye gönderilmişti. Avustralya'nın ABD'nin kabul etmediği sığınmacılar için nasıl bir çözüm bulacağı ise belirsizliğini koruyor.

Haber Ara