Dolar

32,3602

Euro

34,7713

Altın

2.400,93

Bist

10.208,65

Malta'daki sığınmacı zirvesi

Malta'daki sığınmacı zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-13 02:38:57

Malta'daki sığınmacı zirvesi
Macaristan Başbakanı Victor Orban, Türkiye'den Avrupa'ya 1 milyon sığınmacının taşınması ve dağıtılması konusunun şekillenmeye başladığını belirterek, "Macaristan bunu reddetmeli" dedi.

Sığınmacı sorununa çözüm bulmak amacıyla AB ve Afrika ülkelerini Malta'da bir araya getiren "2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi"ne katılan Orban, Macar M1 kanalına değerlendirmede bulundu.

Sığınmacı krizinin her geçen gün daha da endişe verici bir hal aldığını belirten Orban, 'Hiç kimsenin karar almamasına ve onay vermemesine rağmen, Türkiye'den Avrupa'ya 1 milyon sığınmacının taşınması ve dağıtılması konusu şekillenmeye başlıyor. Macaristan bunu reddetmeli. Günlük 5, 6 hatta on binlerce kişi hiçbir kontrol olmaksızın Avrupa Birliği topraklarına girerken herhangi bir sonuç alınamayan toplantı serileri devam ediyor' diye konuştu.

Düzenlenen zirvede Avrupa'nın çözüm bulamadığını ve Türkiye ile görüşme kararı alınmasının teorik olarak doğru ama stratejik olarak yanlış olduğunu savunan Orban, 'Avrupa'nın kendi sorununu çözemeyip üçüncü bir taraftan güvenliğini garanti etmesini istemesi doğru değil. Öyle görünüyor ki, Avrupa kendi sınırlarını kendi gücü ile koruma planını, hayalini, görevini bir tarafa bırakarak, bunu Türklerle düzenleyeceği toplantılardan umacak. Bir zamanların gururlu Avrupası dilenci rolüne zorlanıyor. Kendi gücünü geliştirmek yerine güvenliği başka birinden dileniyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye ile görüşmelere başlamadan önce AB'nin kendi savunma hattını oluşturması gerektiğini savunan Orban, 'Macaristan'ın duruşu; savunma hattı inşa edildikten sonra Türklerle masaya oturulması. Eğer bu savunma hattı Yunanistan'ın güney bölgesi olmuyorsa o zaman daha kuzeye inşa edilmeli. Türklerle memnuniyetle işbirliği yaparız çünkü bu iki tarafın da çıkarına olur. Fakat bu anlaşma o zaman hayati bir konu olmaz. Çünkü kendi gücümüzle de ülkelerimizi koruyabiliriz. Avrupa Birliği, Macaristan'ın bu önerisini kabul etmedi.'

Orban ayrıca Türkiye'den AB'ye getirilmesi planlanan 1 milyon kişinin, bu karara onay vermeyenlerin arasında dağıtılmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Haber Ara