Dolar

32,2434

Euro

34,8858

Altın

2.424,16

Bist

10.801,25

Maliye Bakani Agbal AA Editor Masasi'na konuk oldu: (4)

Maliye Bakani Agbal AA Editor Masasi'na konuk oldu: (4)

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 14:16:46

Maliye Bakani Agbal AA Editor Masasi'na konuk oldu: (4)
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İhracatın hem içeriğini hem de çeşitliliğini artırmak üzere bütçeden daha fazla kaynak ayıracağız" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Ağbal, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı 2015 yılına ilişkin dış ticaret ile turizm istatistiklerini değerlendiren Ağbal, küresel ve jeopolitik risklerin Türkiye'nin dış ticaretini doğrudan etkilediğini söyledi.

Özellikle Rusya ile yaşanan krizin, Türkiye'nin ihracat ve turizm gelirlerini etkilediğini dile getiren Ağbal, "2015 yılında turizmi çok fazla hissetmedik ama 2016 yılında Rusya ile ilgili gelişmeler, turizm sektörü bakımından bize olumsuz olarak yansıyacak" diye konuştu.

Turizm sektörü temsilcileri ile değişik ortamlarda görüşmeler yaptıklarını aktaran Ağbal, sektör temsilcilerinin özellikle 2016 yılına dönük birtakım talepleri bulunduğunu ifade etti. Söz konusu yetkililerin, finansman sorunlarının aşılmasını beklediğini kaydeden Ağbal, bunun yanı sıra yeni pazar arayışları konusunda destek talep ettiklerini bildirdi.

Normal zamanlarda turizmcilerin yazın dolduracağı otellerin satışını kış döneminde yaptıklarına dikkati çeken Ağbal, "Dolayısıyla 2016 turizm sezonunun doluluk oranlarının hangi mertebede olacağını şu anda az çok görebiliyoruz. Bu anlamda turizm sektörü bir sıkıntı içinde. Biz de hükümet olarak sektörün bu sıkıntıları aşabilmesi noktasında her türlü desteği vermeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, "Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bu konuyla ilgili toplantı yaptık. Kültür ve Turizm Bakanımız sektörün talepleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Biz de bu anlamda bürokrat arkadaşlarımıza görev verdik. Her bir talep ile ilgili çalışma yapacaklar. Herhalde haftaya bu toplantıyı yapacağız. Bu konudaki kararlarımızı teker teker alacağız" ifadelerini kullandı.

- "İhracatı artırmak üzere bütçeden daha fazla kaynak ayıracağız"

Ağbal, Rusya ile yaşanan sıkıntının ihracat konusundaki tek belirleyici unsur olmadığının altını çizerek, başka pazarlarda da yaşanan birtakım sıkıntılar olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanlığının ihracatı desteklemekle ilgili geniş kapsamlı bir çalışmasının bulunduğunu dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

"Bizim şu anda daha çok tarım sektörü üzerinde yoğunlaşmış bir ihracat desteği sistemimiz var. Ekonomi Bakanlığı, özellikle daha yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının desteklenmesi başta olmak üzere ihracatın artırılması noktasında Türkiye İhracatçılar Meclisi ile bir çalışma yapıyor. Daha sonra hep beraber bir araya geleceğiz ve ihracatın hem içeriğini hem de çeşitliliğini artırmak üzere bütçeden daha fazla kaynak ayıracağız. Yeter ki ihracat artsın, ihracatın değeri artsın."

İhracatın miktar bazından daha çok değer bazında artırılması gerektiğini vurgulayan Naci Ağbal, bunun da satılan malın teknolojik içeriğinin gelişmesi ile doğru orantılı olduğunu söyledi. Ağbal, bu konuda gelecek dönemde iyi bir çalışma yapacaklarına inandığını belirtti.

İhracat rakamları konusunda Orta Vadeli Program'da (OVP) da açıklanan rakamlarının benzerlerini kamuoyu ile paylaştıklarına işaret eden Ağbal, "Aslında 2015 yılında bizim ihracatımızı dolar cinsinden aşağı çeken faktörlerden biri de dolar-avro kuru arasındaki değişim. Normalde avro cinsinden bakıldığında bizim Avrupa pazarına yapmış olduğumuz ihracat yüzde 9 civarında artmış durumda. Dolayısıyla ihracatımız, özellikle Avrupa pazarı olmak üzere artmaya devam ediyor. Bu iyi bir şey çünkü 2016 yılında da açıklanan rakamlar bize bir baz olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Ağbal, Almanya ve İngiltere pazarlarının talep ve büyüme bakımından yukarı yönlü seyredecek olmasının Türkiye'nin ihracatını önemli ölçüde etkileyeceğini vurgulayarak, "Dolayısıyla 2016 bizim Avrupa pazarına daha fazla odaklanacağımız bir yıl olacak ama onun dışında sıkıntı çektiğimiz pazarların dışındaki diğer pazarlara da daha fazla yoğunlaşacağız" diye konuştu.

(Bitti)

Haber Ara