Dolar

32,2656

Euro

34,7162

Altın

2.401,05

Bist

10.336,50

Makedonya ve Sırbistan'daki göçmen krizi

Makedonya ve Sırbistan'daki göçmen krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 18:02:17

Makedonya ve Sırbistan'daki göçmen krizi
Çeşitli ülkelerden AB ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenlerin Yunanistan üzerinden Makedonya'ya girişleri bugün de devam etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), günde ortalama 3 bin kişinin Makedonya'dan geçerek Sırbistan'a girdiğini, geçişlerin sorunsuz sürdüğünü açıkladı. BMMYK, ülkedeki ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği içinde oldukları ancak AB'nin de sorunun çözümünde yardımcı olması gerektiğini bildirdi.

Sabah saatlerinde Gevgeli yakınlarındaki göçmen kabul merkezine gelen tren, yaklaşık 400 göçmeni Sırbistan sınırındaki Tabanovtse'ye götürdü. Yetkililer bu akşam saatlerinde de bir trenin bölgeye gelip göçmenleri Sırbistan sınırına taşıyacağını belirtti. Akşam trenini beklemek istemeyen çok sayıda göçmen ise otobüs ve taksilerle Tabanovtse'ye gidiyor.

Göçmenler, küçük gruplar halinde Makedonya-Yunanistan sınırına ulaşmaya devam ederken, sınırın Yunanistan tarafında da kontrollerin arttığı gözlendi.

Bu arada, Makedonya üzerinden Sırbistan'a giren göçmenlerin Macaristan sınırına doğru ilerleyişi de sürüyor. Sırbistan'a giren göçmenler, tren, otobüs ya da taksilerle önce Macaristan sınırına, oradan da diğer Avrupa ülkelerine geçiyor.

Sırbistan Savunma Bakanı Bratislav Gaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkeye giriş yapan göçmenlere son derece "insani" davranıldığını belirterek, göçmenlerin de buna aynı şekilde karşılık verdiğini söyledi.

Sırbistan-Makedonya sınırındaki Miratovats kasabasının "geçiş koridoru" olarak kullanıldığını aktaran Gaşiç, ilk geldiklerinde sayıları 5 bini bulan göçmenlerin birçoğunun kuzey sınırına doğru yola çıktığını ve güney sınırında sadece 50 civarında göçmen kaldığını ifade etti.

- Sırbistan'da kalmak istemiyorlar

Başkent Belgrad'daki otobüs durağının yakınında bulunan ve ilk günden beri göçmenlerin adeta çadır kente dönüştürdüğü parkta kalan göçmen sayısı da giderek azalıyor.

Parktaki göçmenlerden Suriyeli Muhammed Aga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın kendileri için sadece bir geçiş ülkesi olduğunu, Avrupa'da akrabaları bulunduğunu ve yola devam etmek istediklerini söyledi.

Iraklı göçmen Diyari Sala da Sırbistan'da kalmak istemediklerini vurgulayarak, "Burası fakir bir ülke. Biz buradan Almanya'ya gideceğiz. Burası sadece geçiş güzergahımız. Bize burada çok iyi davrandılar" diye konuştu.

- Protestoya izin yok

Öte yandan, Sırbistan İçişleri Bakanı Neboyşa Stefanoviç, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenlere karşı ülkedeki aşırı milliyetçi sivil toplum kuruluşlarının 31 Ağustos'ta yapmayı planladıkları protestoya izin vermeyeceklerini açıkladı.

Hoşgörü ve dostluk sınırlarını aşan hiçbir gösteriyi desteklemediğini ifade eden Stefanoviç, savaş ya da sıkıntılar yüzünden evlerini terk edip Sırbistan'a gelen göçmenlere karşı yapılacak protestoya da izin vermeyeceklerini bildirdi.

Haber Ara