Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov:

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 18:31:08

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov:
Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, "Makedonya'nın, NATO tarafından 'güvenlik şemsiyesi' dışında bırakılması stratejik bir hatadır" dedi.

Makedonya'nın Ohri kentinde Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan ve Makedonya genelkurmay başkanlarının katılımıyla "ABD - Adriyatik Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı" düzenlendi.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonya'nın NATO'ya üyelik sürecinin engellenmesi konusuna işaret ederek, bunun bölgede oluşturulması hedeflenen güvenliğin kurulmamasında etkili olduğunu söyledi.

Makedonya'nın, NATO tarafından "güvenlik şemsiyesi" dışında bırakılmasının stratejik bir hata olduğunu savunan İvanov, "Makedonya'nın NATO'ya üyeliği, hem politik hem de güvenlik açısından önemli. Üyelik sürecimizin engellenmesi, ittifak ülkelerinin çıkarlarının zarar görmesi anlamına gelmektedir" dedi.

130'dan fazla ülke Makedonya'yı "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanımasına rağmen, Yunanistan kendi ülke sınırları içerisinde de "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından beri devam eden anlaşmazlık, Yunanistan'ın birçok alanda Makedonya'yı veto etmesi nedeniyle ülke için büyük sorun teşkil ediyor. BM'ye de "Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle üye olabilen Makedonya'nın NATO üyeliği ise Atina'nın vetosu nedeniyle gerçekleşemiyor.

Haber Ara