Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Magal Günü' sona erdi

'Magal Günü' sona erdi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 02:32:22

'Magal Günü' sona erdi
Dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca Müslüman, Senegal'in önemli dini topluluklarından Müridilik tarikatının kurucusu Şeyh Ahmedu Bamba'nın sürgünden dönüşünün 121'inci yıl dönümünü dini ve resmi törenlerle kutladı.

Senegal'in başkenti Dakar'a 200 kilometre mesafede, Ahmedu Bamba tarafından kurulan Tuba kentindeki kutlamalarda konuşan tarikatın günümüzdeki temsilcisi Şeyh Serigne Sidy Mactar Mbacke, Müslümanları birlik olmaya çağırdı.

Ahmedu Bamba'nın soyundan gelen Mactar Mbacke, İslamiyet'in barış ve hakikat dini olduğunu belirterek, Müslümanlar arasındaki dil ve renk gibi farklılıkların önemi olmadığını vurguladı.

Salı günü başlayan dini törenin ardından siyasetçiler, bürokratlar, yabancı misyon şefleri, ulusal ve uluslararası dini toplulukların katılımıyla resmi tören de düzenlendi.

Törene katılan Senegal İçişleri Bakanı Abdoulaye Daouda Diallo konuşmasında, Senegal'in teröre geçit vermeyeceğini söyledi.

Radikal konuşmalar yapan imamların tutuklanacağını kaydeden Diallo, bomba patlatan ve insanları öldürenlerin İslamiyet ile alakasının olmadığını ifade etti.

Diallo, ülkedeki dini eğitim veren okulların müfredatlarını güçlendireceklerini açıkladı.

Öte yandan resmi verilere göre, kutlamalara gitmek üzere yola çıkanların karıştığı trafik kazalarında şu ana kadar 13 kişi öldü, 462 kişi yaralandı.

"Magal Günü", ülkenin etkin topluluklarından Müridilik tarikatının kurucusu Şeyh Ahmedu Bamba'nın, Senegal'in Fransızlarca işgaline başkaldırdığı gerekçesiyle gönderildiği Gabon'daki sürgün günlerinde yoğun ibadet ve nefis eğitimi halindeyken Allah'ın kendisine lütfettiği manevi hallere şükredilmesi amacıyla her yıl hicri takvime göre Safer ayının 18'inde kutlanıyor.

Haber Ara