Dolar

32,2747

Euro

34,6305

Altın

2.416,06

Bist

10.045,74

'Londra-Tahran ilişkilerinde geç kalındı'

'Londra-Tahran ilişkilerinde geç kalındı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 11:08:19

'Londra-Tahran ilişkilerinde geç kalındı'
ZEYNEP BEYZA KARABAY - Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Strateji Uzmanı Willem Oosterveld, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın dört yıl aradan sonra Tahran büyükelçiliğini yeniden açmak için İran'a yaptığı ziyarette Avrupalı mevkidaşlarına göre geç kaldığına işaret ederek, "İngiltere'nin, İran ile iyi ilişkiler kurması ve sürdürmesi için bu ziyareti ve açılışı gerçekleştirmesi gerekiyordu" değerlendirmesinde bulundu.

AA muhabirine konuşan Oosterveld, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararları almasının ardından bir grubun büyükelçilik binasına saldırmasıyla kapatılan İngiliz büyükelçiliğinin dört yıl aradan sonra tekrar açılmasını değerlendirdi.

Oosterveld, Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğin pazar günkü açılışına katılan İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'ın, 12 yıl aradan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gelen ilk İngiliz dışişleri bakanı olduğunu hatırlatarak, bazı Avrupalı ülkelere kıyasla ülkenin İran ziyaretinde geç kaldığına işaret etti.

Hammond'ın Fransız ve Alman mevkidaşlarından sonra hareket etmiş olmasına rağmen, pazar günkü açılışın önemli bir zamanda gerçekleştiğini savunan Oosterveld, "Büyükelçilik açılışı, ilk etapta karşılıklı enerji sektörünü çok etkilemez ama iki ülke arasındaki ilişkileri ve iletişim kanallarını geliştirmesi açısından sembolik önemi yüksek. İngiltere'nin, İran ile iyi ilişkiler kurması ve sürdürmesi için bu ziyareti ve açılışı gerçekleştirmesi gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Oosterveld, açılıştan sonraki adımın belirsiz olmasına rağmen çalkantılı bir bölgede Tahran ile açık diyaloğa sahip olmanın jeopolitik açıdan bakıldığında bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Ara