Dolar

32,2288

Euro

34,9678

Altın

2.423,28

Bist

10.688,00

Libya'daki uzlaşı süreci

Libya'daki uzlaşı süreci

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-12 18:02:39

Libya'daki uzlaşı süreci
Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi üyeleri, ülkedeki siyasi krizin tarafları arasında "ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması için nihai anlaşmanın 16 Aralık'ta imzalanacağına" yönelik açıklamalara tepki gösterdi.

Tunus'ta toplanan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK), dün, ulusal uzlaşı hükümetinin kurulmasını öngören nihai anlaşmanın 16 Aralık'ta imzalanması konusunda anlaştığının açıklanması üzerine, AA muhabirine konuşan Temsilciler Meclisi üyeleri, Tunus'taki heyetin herhangi bir anlaşma için tarih belirleme konusunda yetkili olmadığını, resmi tutumun yapılacak istişarelerin ardından açıklanacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi milletvekili İsa el-Arabi, "Tunus'ta olanlar oradakilerin görüşünü temsil ediyor. Bu kişiler, anlaşmanın imzalanacağı tarihin belirlenmesi konusunda Temsilciler Meclisi tarafından yetkilendirilmiş değil" dedi.

Temsilciler Meclisi Raportörü Salih Kalame de dün Tunus'ta duyurulan konu hakkında Temsilciler Meclisi'nin resmi tutumunun, bu hafta yapılacak toplantı ve istişareler sonunda açıklanacağını ifade etti.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi yetkililerinden Muhammed Şuayb, dün, Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, "14 ay süren görüşmelerin ardından ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması için nihai anlaşmanın 16 Aralık'ta imzalanması konusunda görüş birliğinine vardık" demişti.

Şuayb, tüm Libyalıların bu teklifi kabul etmesi temennisinde bulunurken, Trablus merkezli MGK Başkan Yardımcısı Salih el-Mahzum da Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetimindeki diyalog sürecinin başarılı olduğuna vurgu yaparak "Bu anlaşma tüm Libyalılara mutluluk ve sevinç getirecek" diye konuşmuştu.

BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de terör ve terör örgütü DAEŞ tehlikesinin arttığı bir dönemde Libya'daki insani krize son vermenin zamanının geldiğini ifade etmişti.

Haber Ara