Dolar

32,5333

Euro

34,9629

Altın

2.435,64

Bist

9.915,62

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-12 22:52:07

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları
" Birleşmiş Milletler (BM), Libya'daki rakip siyasi gruplara, bir an önce ulusal mutabakat hükümeti üzerinde müzakerelere geçmeleri ve üç hafta içinde nihai anlaşmayı sonuçlandırmaları çağrısında bulundu.

Libya'da iktidar için mücadele eden Trablus ile Tobruk yönetimleri arasında BM ara buluculuğunda Cenevre'de yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) yazılı bir açıklama yaptı.

BM Cenevre Ofisi'nde iki gün süren ve tarafların aynı masa etrafında bir araya geldiği görüşmelerin olumlu bir havada tamamlandığının vurgulandığı açıklamada, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un taraflarla gelecek günlerde siyasi çözüm planının eklerinin ne şekilde müzakere edileceği ve ulusal mutabakat hükümetinin oluşturulması konularını ele aldığı belirtildi.

Siyasi diyalog sürecinin artık nihai aşamaya yaklaştığının belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Taraflar, diyalog sürecini mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaştırma ve üç haftalık takvim hedefi üzerinde kararlılıklarını vurguladılar. Diyalog sürecinin sonuçlandırılması, Libya Siyasi Anlaşması'nın taraflarca nihai olarak kabul edilmesinin önünü açacak, ardından anlaşma Eylül'ün başında onaylanabilecektir."

BM ara buluculuğunda yaklaşık sekiz aydır süren görüşmelerde geçen ay nihai çözüm taslağı taraflara sunulmuş, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi 12 Temmuz'da taslağa paraf atarken, MGK "Libya Siyasi Anlaşması" başlıklı taslağa tepki göstermiş ve görüşmeleri boykot etmişti.

MGK heyeti, çekincelerinin anlaşmanın eklerinin müzakeresi sırasında dikkate alınacağı yönünde BM Özel Temsilcisi Leon tarafından güvence verilmesi üzerine ise Cenevre görüşmelerine katılmıştı.

MGK temsilcileri, Cenevre'deki görüşmelerin sonucunu olumlu bulurken, Leon tarafından verilen güvenceleri bu hafta içerisinde Trablus'taki mecliste ele almayı ve müzakerelere katılıp katılmama konusunda karar vermeyi planlıyor.

MGK'nın rakibi Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi de Cenevre görüşmelerini olumlu olarak nitelendirdi.

Müzakerelerde Temsilciler Meclisi heyetinin başkanlığını yapan Muhammed Ali Şuayb, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sonraki turun gelecek hafta sonunda yapılabileceğini, BM'nin üç hafta içinde çözüm hedefini de gerçekçi bulduklarını kaydetti.

Şuayb, "Anlaşma taslağının eklerini müzakere ederken her türlü çekinceyi ele alabiliriz, ancak bunun anlaşmanın aslını, genel çerçevesini etkilememesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Şuayb, Temsilciler Meclisi'nin bu hafta içerisinde ulusal mutabakat hükümeti için başbakan adayını belirleyeceğini ve BM'ye ileteceğini de sözlerine ekledi.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal mutabakat hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı bir siyasi çözüm süreci hedefliyor.

Anlaşma, geçiş sürecinde Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını öngörüyor.

Geçiş sürecine ilişkin somut ve belirleyici düzenlemelerin, anlaşmanın henüz müzakere edilmeyen eklerinde, gelecek günlerde karara bağlanması planlanıyor. Bu düzenlemelerin, toplam 5 ekte toplanması bekleniyor.

Libya Siyasi Anlaşması'nın 1 numaralı eki, Başbakan, yardımcıları ve hükümet üyelerinin isimlerini içerecek. 2 numaralı ekte, geçici milli mutabakat hükümetinin öncelikleri belirlenecek. 3 numaralı ek, yeni oluşturulacak Devlet Konseyinin üyelerinin seçimini düzenleyecek. 4 numaralı ekte, geçiş sürecine ilişkin anayasa değişikliklerine yer verilecek. 5 numaralı ek ise geçiş sürecinde milli varlıkların yönetimi ve mali konuları açıklığa kavuşturacak.

Libya'da son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Ülkede 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından siyasi birlik sağlanamamış, rakip grupların arasında çatışmalar baş göstermişti. Geçen yıl emekli General Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Başkent'teki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar ülkede istikrarsızlığın derinleşmesi endişelerine yol açıyor.

Haber Ara