Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 02:04:42

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan başkanlık krizini çözmek için "ara bulucu" oldukları iddia edildi.

Barzani'nin çağrısı üzerine Erbil'de gerçekleştirilen ve tüm siyasi partilerden temsilcilerin hazır bulunduğu toplantılara McGurk, Baker ve BM yetkilileri de katıldı. McGurk, toplantıdaki konuşmasında önceden hazırlanan metni okudu ve Barzani'yi desteklediklerinin mesajını verdi.

McGurk, DAEŞ ile mücadelede önemli bir rol üstlenen Barzani ile çalışmak istediklerini dile getirdi. McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise siyasi partilerin daveti üzerine toplantılara katıldığını belirtti ve "Savaşta şehit olan bin 200 Peşmerge için DAEŞ tehdidine karşı Kürdistan'ın acil birlik olması lazım. Teröristler parçalanmadan besleniyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada toplantıya katılan İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker de Twitter hesabından Barzani'yi destekleyici mesajlar verdi. Mesajlarında istikrara ve uzlaşmanın önemine vurgu yapan Baker, "Başkanlık meselesi konusunda değerli dostum ve Kürdistan Başbakanı Sayın Neçirvan Barzani ile birlikte hareket etme kararı aldık. Kürtler için birlik zamanı" dedi.

- "ABD, bu meselede ara bulucu rolünü üstlendi"

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplantıda yabancı temsilciler, bölgenin hassas bir süreçten geçtiğini söyleyerek, 'Biz Barzani'nin iki yıl daha görevde kalmasını destekliyoruz' dediler. ABD, bu meselede ara bulucu rolünü üstlendi. Goran Hareketi, ilk toplantıya katılmadı. Ancak ben ABD heyetinin Goran'ı ikna ettiğini düşünüyorum. Çünkü Goran, daha sonraki toplantılara katıldı" dedi.

Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi yöneticilerinin katıldığı üçlü toplantı devam ediyor.

Haber Ara