Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-16 18:58:23

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul, başkanlık krizinin çözülmesi için tüm siyasi partilerin en kısa sürede bir araya gelip harekete geçmelerini istedi.

Resul, KYB'nin resmi internet sitesi PUK Media'da yayımlanan açıklamasında, 20 Ağustos'ta Mesut Barzani'nin görev süresi bitmeden önce Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel) yöneticilerin toplanmasını istedi.

Krizin çözümü için tüm siyasi partilerin açık ve net bir şekilde tavırlarını belirlemesini istediklerini belirten Resul, "Barzani yayımladığı mesajda ortak bir kararla bu sorunun çözülebileceğinin altını çiziyor. KDP bu konuda ne düşündüğünü ve projesinin ne olduğunu hemen ilan etmelidir. Parlamento çatısı altında bu sorunun çözülmesi için KDP'nin ne düşündüğü önemlidir. Bize göre top şu anda onların elinde" ifadelerini kullandı.

IKBY Yüksek Seçim Kurulu, 20 Ağustos'ta yapılması gereken başkanlık seçimini, teknik hazırlıkların yetersizliğini gerekçe göstererek ileri bir tarihe ertelemişti. Barzani, seçimlerin daha önce belirlenen tarihte yapılması halinde aday olarak 4 yıllığına daha başkan olmayı planlıyordu. Ancak seçimin ertelenmesi bölgesel başkanlık krizine neden oldu.

Başkanlık seçimi ertelendiği için Barzani'nin görev süresinin uzatılması gerekiyor. Bunun için parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin bir araya gelip ortak bir karar alması bekleniyor. KDP, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve ertelenen başkanlık seçiminin halk oyuyla yapılmasını istiyor. KYB, Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) ise Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor. Üç parti görev süresinin uzatılması karşılığında Barzani'nin yetkilerinin kısıtlanmasını ve bölgesel başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını talep ediyor.

Mesut Barzani, 2005 yılında parlamento tarafından, 2009'da ise halk oyuyla IKBY Başkanı seçilmişti. Barzani'nin 2013 yılında görev süresi doldu. Ancak IKBY Parlamentosu Barzani'nin görev süresini 20 Ağustos 2015'e kadar uzattı. Parlamento şimdi ikinci kez Barzani'nin görev süresini uzatmaya hazırlanıyor. Ancak bu konudaki belirsizlik sürüyor. Partiler Barzani'nin görev süresinin uzatılması konusunda henüz uzlaşmaya varamadı.

Kürt Bölgesel Parlamentosu 111 milletvekilinden oluşuyor. KDP 38, Goran 24, KYB 18, Yekgirtu 10, Komel ise 6 sandalye ile parlamentoda temsil ediliyor. Diğer sandalyeler ise küçük partiler ve kota uygulanan azınlık grupları arasında paylaşılıyor.

Haber Ara