Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-29 11:26:28

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki Yemen müzakereleri çerçevesinde kapsamlı anlaşmayı belirleyecek ilkeler üzerinde mutabakata yaklaşıldığını belirtti.

Şeyh Ahmed, yaptığı açıklamada, müzakereler kapsamında tutuklu ve esirler konusunda ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, tarafların sözlerini tutarak, önümüzdeki günler içerisinde çok sayıda tutukluyu serbest bırakmalarını ümit ettiğini ifade etti.

Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyetle dün yapılan oturumların başlıca meselelerin daha geniş bir şekilde ele alınmasına ayrıldığını vurgulayan Ahmed, görüşmelerde geri çekilme mekanizması, silah teslimi, siyasi diyolağa başlanması, devlet kurumlarının geri alınması gibi konular ve ayrıntılarının ele alındığını kaydetti.

Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin toplandığını aktaran Ahmed, toplantıda Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetin, hükümetin elinde bulunan esirlerle ilgili rapor sunduğunu söyledi.

Konunun incelenip, en doğru yolun belirlenmesi için hükümet heyetinin de bugün tutuklularla ilgili raporlar sunacağına işaret eden Ahmed, Yemen'de barış sağlanmasının kendisinin önceliği olduğunu ve bunun müzakerelere katılan tarafların da önceliği olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri çerçevesinde, çatışan tarafların elindeki çok sayıda tutuklunun ramazan ayı başında serbest bırakılması için ön anlaşma sağlandığı bildirilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Haber Ara