Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Kürtler Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıdır'

'Kürtler Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıdır'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-09 12:08:53

'Kürtler Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıdır'
MUHAMMET KURŞUN - Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bro, terör örgütü PYD/PKK'nın Suriye'deki muhaliflerini sindirmeye ve göç ettirmeye devam ettiğini belirterek, "Kürtler olarak Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıyız ve buna karşı mücadele edeceğiz." dedi.

Bro, Suriye'nin kuzeyinde devam eden PYD baskıları ve muhaliflere yönelik göç ettirme politikalarına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Bro, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye yakın Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) lideri Suud Mele ve ENKS ile ile SKDP'nin 30 yöneticisinin PYD tarafından alıkonulduğunu ve akıbetlerinden haber alamadıklarını aktardı.

-"Kürtler Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıdır."

Suriye'deki Kürtlerin, PYD ve silahlı unsurlarının halka yönelik kötü muamelesi nedeniyle Türkiye başta olmak üzere IKBY ve dünyanın farklı ülkelerine kaçmak zorunda kaldığını hatırlatan Bro,"Kürtler hali hazırda da bu örgütün baskısı nedeniyle kaçmaya devam ediyor. Çünkü Kürtlerin Rojava'daki en büyük sorunu PYD'dir. Bu örgüt elini Kürt halkının kanı üzerinden çekmiyor. Baskılara dayanamayan halkımız Ege'deki sularda boğulma pahasına kaçıyor ve güvenli bir yere sığınmaya çalışıyor." diye konuştu.

PYD'nin muhalifleri olan siyasilere yönelik baskısının vaka olmaktan çıkıp vakıa halini aldığına dikkati çeken Bro, şu değerlendirmede bulundu:

"PYD'nin Suriye'deki muhaliflerine zulmü artık bir olgudur. Kürtler Esed diktatörlüğünden de PYD diktatörlüğünden de bezmiş durumda. Kürtler Esed diktatörlüğünden kurtulmak için yıllarca mücadele verdi. Ancak PYD'nin uygulamaları Baas diktatörlüğünü aratmıyor. Kürtler olarak Esed diktatörlüğüne de PYD diktatörlüğüne de karşıyız ve buna karşı mücadele edeceğiz."

-"Kürtler PYD'nin elinde varlık mücadelesi veriyor"

"Kürtler PYD'nin elinde varlık ve yokluk mücadelesi veriyor. Bu örgüt Kürtlerin varlığı üzerinde büyük bir tehdittir." diyen Bro, şöyle devam etti:

"Örgüt, bu icraatlarıyla Suriye'nin kuzeyini özellikle ENKS-SKDP üyeleri ve kendisi gibi düşünmeyenlerden boşaltmak istiyor. Bir diğer amacı da baskıcı politikalarını tüm halk kesimlerine dayatmak ve itiraz edecek hiçbir unsur bırakmamaktır. Suriye'nin kuzeyindeki il ve ilçelerde yaşayan muhaliflerin seslerini duyurabilecekleri ve düşüncelerini ifade edebilecekleri hiçbir alan bırakmak istemiyorlar. Alıkoydukları siyasetçilerimiz ve normal sivil halktan insanlarımızla hiç kimsenin irtibat kurmasına izin vermiyorlar. Akıbetleri hakkında bilgimiz yok."

-"PYD bir üyemizi işkenceyle kör bıraktı"

Bro, örgüt militanlarının her gün sivil halkın evlerine baskınlar düzenleyerek onları bilinmeyen bir yere götürdüğünü aktardı.

Terör örgütünün uyguladığı işkence nedeniyle ENKS üyesi bir kişinin 2 gün önce gözlerini kaybettiğini açıklayan Bro, "PYD, Rojava'da insan haklarını ayaklar altına alarak üyelerimize yönelik işkencelerini ve şiddetini arttırıyor. PYD,14 Haziran'da Haseke'nin Amude ilçesinde alıkoyduğu Salah Said Yunus adlı üyemizin gözlerini kör edene kadar işkence uygulamış ve sonra da serbest bırakmıştır. Bu vesileyle diğer insanlara da nasıl muamelede bulunduklarını biliyoruz artık." bilgisini paylaştı.

PYD'nin zorla silah altına alma uygulamalarına ilişkin olarak da Bro, "Çoğu zaman çocuk yaştaki evlatlarımızı götürüp silah altına alıyorlar. Halkımız bu icraatlara karşı ve sonuna kadar da mücadelesini vermeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.


Haber Ara