Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

-KSYÖ taraf devletler konferansı

-KSYÖ taraf devletler konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-30 17:33:15

-KSYÖ taraf devletler konferansı
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (KSYÖ) taraf devletlerin yıllık konferansı başladı.

Örgüt merkezinin bulunduğu Lahey'de bu yıl 20'ncisi düzenlenen konferansın açılışında konuşan KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, örgütün 2015 yılı çalışmaları ve gelecekle ilgili planları konusunda bilgi verdi.

Angola ve Myanmar'ın bu yıl örgüte dahil olduğuna değinen Üzümcü, kendilerine taraf olmayan diğer ülkelerin de bir an önce üyelik yönünde adım atmalarını istedi.

En son kasım ayında Angola'nın taraf olmasıyla üye ülke sayısı 192'ye yükselen KSYÖ'ye Güney Sudan, Mısır, İsrail ve Kuzey Kore henüz taraf olmadı.

Üzümcü, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilebilmesi amacıyla ağustos ayında kurduğu araştırma mekanizmasının raporunun ise şubat ayında açıklanmasının beklendiğini ifade etti.

KSYÖ daha önce yaptığı açıklamada, Suriye'de üç farklı olayla ilgili araştırma yapan uzmanların 21 Ağustos'ta Halep'e bağlı Marea kasabasında hardal gazı kullanıldığını tespit ettiğini açıklamıştı.

Bu arada Lüksemburg temsilcisi Jacek Bylica ise Suriye'nin imha edilmek üzere KSYÖ'ye verdiği kimyasal silahlarıyla ilgili bilgilerde çelişkiler bulunduğu söyledi.

Bylica, Şam yönetimin kimyasal silah programıyla ilgili net olmayan bu durumun Suriye'deki kimyasal silahların geri dönülemez şekilde imha edildiğine yönelik güvensizlik oluşturduğunu belirtti.

KSYÖ, 2013 yılında örgüte üye olduktan sonra Suriye'nin deklare ettiği kimyasal silahların tamamını imha etmek üzere ülke dışına taşımıştı.

Haber Ara