Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 135. Bakanlar Kurulu Zirvesi

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 135. Bakanlar Kurulu Zirvesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 00:04:32

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 135. Bakanlar Kurulu Zirvesi
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 135. Bakanlar Kurulu Zirvesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yayınlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani tarafından okunan sonuç bildirgesinde, toplantıda Konsey'i ilgilendiren siyasi, ekonomik konuların yanı sıra bölgesel güvenlikle ilgili gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Yemen, Libya, Irak, Filistin meselesi, Rohingyalı müslümanların durumu ve İran ile ilişkiler gibi konuların ele alındığı belirtilen bildirgede, Esed rejiminin Suriye halkına karşı devam eden cinayet ve yıkımları, kullandığı varil bombalar ve zehirli gazlarla ülkedeki insani durumun giderek kötüleşmesinden endişe duyulduğu, Suriyeli mültecilere yardım ve koruma çabalarının desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Bildirgede ayrıca İran'ın nükleer programına ilişkin Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan ilk anlaşmanın memnuniyet verici olduğu aktarıldı.

Zirvenin ardından KİK Genel Sekreteri Abdullatif ez-Zeyyani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Katar Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed el-Atiyye, "KİK, nerede olursa olsun stratejik çıkarlarını koruyacak güçtedir. Yemen'de Husilere karşı yapılan 'Umuda Dönüş' operasyonu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı kararı uygulanmadan bitmeyecek" dedi.

Yemen konusunda BM öncülüğünde yürütülen müzakerelerin 14 Haziran'da Cenevre'de yeniden başlatılmasına ilişkin yöneltilen bir soruya Atiyye, "Diyalog sadece Yemenliler arasında gerçekleşecek. Biz buna müdahale edemeyiz. Ama diyalog hatları ile ilgili, Cenevre'de veya başka bir yerde olsun Yemenli kardeşlerimiz, diyalog mekanizmasının körfez girişiminin, ulusal diyalog konferansının ve BMGK kararlarının dışına çıkmayacağı güvencesini verdiler" yanıtını verdi.

Suriye krizi ile Irak'taki olaylara da değinen Atiyye, Suriye halkının birlik, güvenlik ve istikrar isteklerini elde etmek için siyasi çözüme ulaşmasının önemine vurgu yaparak, teröre karşı Irak'a destek vermeleri gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı kararda, Yemen'deki Ensarullah Hareketi (Husiler) ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin saldırılarını ve sivilleri öldürmeyi durdurmaları ve kentlerden çekilmeleri istenmişti.

Haber Ara