Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kolombiya'daki barış görüşmeleri

Kolombiya'daki barış görüşmeleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 22:00:05

Kolombiya'daki barış görüşmeleri
Kolombiya'da halkın büyük bölümünün, hükümetle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yürütülen müzakerelerde bir barış anlaşmasının imzalanacağına inanmadığı bildirildi.

Kolombiya'da yapılan bir anket, halkın yüzde 75'inin, hükümet ile FARC arasında bir barış anlaşması imzalanacağına, yüzde 80'inin de, FARC'ın, barış görüşmeleri için "meşru amaçlara" sahip olduğuna inanmadığını ortaya koydu.

Anket sonuçlarının yayınlanmasından iki gün önce FARC ile Küba'da yürütülen barış görüşmelerinde hükümeti temsil eden başmüzakereci Humberto de la Calle, El Tiempo gazetesine verdiği demeçte, hükümet heyetinin, müzakere masasından kalkma olasılığının bulunduğunu söylemişti.

Öte yandan FARC sözcüsü Ivan Marquez, Havana'da yayınladığı bildiride, "görüşmelerin başarısızlığını öngören seslere kulak asmayacaklarını" belirtti.

Görüşmelerde garantörlük yapan Norveç ve Şili'nin temsilcileri de taraflara iki yönlü ateşkesi kabul etme çağrısında bulundu.

FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri, Kasım 2012'de Havana'da başladı.

Görüşmeler, son dönemde FARC'ın ilan ettiği tek taraflı ateşkesi askıya alması ve Kolombiya hükümetinin mayıs ayında gerillalara yönelik hava saldırıları yeniden başlatmasıyla sıkıntıya girmişti.

Barış görüşmelerinin önceki turlarında isyancıların siyasete katılımı, toprak reformu ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konularında anlaşmaya varılırken yargı süreci ve mağdurlara ödenecek tazminat konularında ise henüz ilerleme kaydedilemedi.

Haber Ara