Dolar

32,2436

Euro

34,8209

Altın

2.424,58

Bist

10.055,98

Koalisyonun DAES operasyonlari sozcusu Warren:

Koalisyonun DAES operasyonlari sozcusu Warren:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 23:20:20

Koalisyonun DAES operasyonlari sozcusu Warren:
ABD öncülüğündeki koalisyonun DAEŞ'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonları Sözcüsü Albay Steve Warren, DAEŞ'in sözde başkent ilan ettiği Suriye'nin Rakka kentinden çıkarılmasının bir yıldan fazla zaman alabileceğini söyledi.

Warren, Bağdat'tan telekonferans yoluyla Pentagon'daki gazeteciler için bilgilendirmede bulundu.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın DAEŞ'in Rakka'dan bu yıl içinde tamamen temizlenmesine yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Warren, koalisyon güçlerinin DAEŞ'in kentteki öncelikli hedeflerini ve ikmal yollarını vurarak örgütü izole etmeye devam ettiğini kaydetti.

Warren, örgüte karşı savaşan Rakka dolaylarındaki yerel unsurların saldırılarıyla da DAEŞ savaşçılarının ne yapacağını bilemediğini, bunun sonucunda da kendilerini koalisyonunun hava saldırıları için açığa çıkardığını anlattı. Örgütün yalnızlaştırılmasının ve zayıflatılmasının sürdüğünü ifade eden Warren, "Rakka'nın baskı veya hatta saldırı altında tutulması şüphesiz muhtemeldir. Bunun bir yıldan fazla zaman alabileceği de muhtemeldir" diye konuştu.

Warren, Rakka'nın örgütten temizlenmesinin aynı zamanda sahada güvenilir yerel güçlerin ne kadar çabuk oluşacağına bağlı olacağını bildirdi.

Bir soru üzerine Warren, PYD'nin askeri gücü YPG'nin Fırat nehrinin diğer tarafına geçmediği bilgisini vererek, Tişrin Barajı civarında Suriye Arap Koalisyonunun mevcudiyetinin söz konusu olduğunu aktardı.

- Musul'un geri alınması

Warren, Irak'ta örgütün kontrolünde bulunan Musul'un geri alınması için uluslararası koalisyon güçlerinin en az 10 Iraklı askeri birliği oluşturması gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda Iraklı güvenlik güçlerinin hazırlığının devam ettiğini belirten Warren, "Bunun kabaca 2 bin ila 3 bin arasında değişen yaklaşık 10 birlik olacağını düşünüyoruz" dedi.

Warren, uluslararası koalisyonun bugüne kadar 20 bin civarında Iraklı güvenlik gücünü eğittiğini vurgulayarak daha önce de eğitim almış olanlar dahil yeni güçlere Musul operasyonunun başlamasının öncesinde yeni ilave eğitimler vermek istediklerini kaydetti.

Musul, Haziran 2014'ten beri DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.

Haber Ara