Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kıbrıslı ve Rum müteahhitlerden ortak girişim

Kıbrıslı ve Rum müteahhitlerden ortak girişim

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 17:42:13

Kıbrıslı ve Rum müteahhitlerden ortak girişim
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ve Kıbrıs İnşaat Birlikleri Federasyonu (OSEOK) başkanları, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'e, aralarında "ara bölgedeki kültürel ve tarihi anıtların ve diğer binaların restorasyonunun ağırlıklı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat şirketlerince yapılmasının" da bulunduğu bir dizi öneri sundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ve Kıbrıs İnşaat Birlikleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Kostas Rouhas ile beraberindekileri kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında gerçekleşen toplantıda iki taraf müşterek işbirliği yapma konusundaki görüşlerini Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sundu.

Müzakerelerde inşaat sektörüne ilişkin konuların konuşulup tartışılabileceği özel ve teknik komitelerin oluşturulmasını da isteyen grup, iki taraftaki müteahhitlerin yakın işbirliği içerisinde olmasını, uluslararası toplumun finans sağlayacağı projelerde birlikte hareket etmek amacıyla ara bölgede, her iki kurumun temsil ettiği ortak bir ofis oluşturulmasını da istedi.

Yaklaşık 1 saatlik toplantının ardından basının sorularını cevaplayan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, ara bölgede bir ofis açma konusunda girişimin sonuçlanma aşamasında olduğunu, ayrıca ekonomi başlığı altında "inşaat" alt başlığıyla bir komite kurulmasını talep ettiklerini ve her iki liderin bu konuya sıcak baktığını söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kıbrıs'ta çözümle birlikte çok büyük bir inşaat patlaması yaşanabileceğini ifade eden Gürcafer, iş dünyası olarak her iki liderin yakaladığı bu tarihi fırsata gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Toplantının verimli geçtiğini söyleyen Gürcafer, ara bölgede yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında da daha önceden hem BM hem UNDP'nin attığı adımları somutlaştırmanın arifesinde olduklarını ve bunlar için başlangıç noktasının ara bölgede açılacak ofis olabileceğini kaydetti.

Ledra Palace karşısında, Dayanışma Evi yanında belediye başkanlarının kullandığı bir binanın kullanımının kendilerine verilmesi için girişimde bulunduklarını dile getiren Gürcafer, burada çok değişik konularda projeler üretilebileceğini, bunlardan birinin "inşaat atıklarının dönüşümü" olabileceğini ifade etti.

Cafer Gürcafer, ara bölgede Kıbrıs'ın kültür mirasına ait birçok tarihi yapı bulunduğunun da altını çizerek, kuzey ve güneyde eş zamanlı UNDP kaynaklı ihalelere yoğunlaşmak istediklerini ifade etti. Gürcafer, (Maraş konusunda) ülkenin çözümle birlikte ortaya çıkaracağı inşaat potansiyelinin ülke içinde kalmasını ve bunu olabildiğince Kıbrıslı müteahhitlerin lehine kullanmak istediklerini bildirdi.

- "Yeşil hattaki binaları yeşilden beyaza çevirmek istiyoruz"

OSEOK Başkanı Kostas Rouhas da bahsi geçen konuları en üst düzeyde anlatma fırsatı buldukları için memnun olduklarını ifade ederek, inşaat ve inşa etmekten bahsederken aynı zamanda insanlar arasında güven ve dostluk inşa etmekten bahsettiklerini, çocuklar için daha güzel bir gelecek yaratmak arzusu taşıdıklarını kaydetti.

Roushas, 1963 yılından bu yana atıl durumda bulunan Yeşil Hat üzerinde bazı çalışmalara öncelik vermek istediklerini kaydederek, "Oradaki binaları kullanılabilir hale getirerek binaları yeşilden beyaza çevirmek istiyoruz" dedi.

Ara bölgede başlanacak restorasyon çalışmalarıyla ilgili iyimser olup olmadığı yönündeki soruyu ise Roushas, "Her iki liderden beklentilerimiz konusunda büyük ölçüde iyimseriz. Yeşil Hat aslında üzerinde çalışmalar yapılmış bir bölgedir, master plan da hazırlanmıştır, orasının en çabuk ve en kolay şekilde başlayabileceğimiz nokta olduğuna inanıyoruz ve mutluyuz" şeklinde cevapladı.

Haber Ara