Dolar

32,2446

Euro

34,6764

Altın

2.396,76

Bist

10.247,75

Keşmir'de bağımsızlık yanlısı aktivist öldürüldü

Keşmir'de bağımsızlık yanlısı aktivist öldürüldü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 10:35:30

Keşmir'de bağımsızlık yanlısı aktivist öldürüldü
Keşmir'in Hindistan kontrolündeki kısmında bağımsızlık yanlısı bir aktivist, kimliği belirsiz silahlı kişilerce öldürüldü.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Seyyid Ali Gilani'nin partisi Keşmir Hürriyet Partisi üyesi 47 yaşındaki eczacı Muhammed Altaf Şeyh'in Sopore şehrinde işinden evine dönerken göğsünden ve başından vurularak öldürüldü.

Polis yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Militanlar, Muhammed Altaf Şeyh'i işinden evine dönerken, evinin önünde öldürdüler. Konuyla ilgili soruşturmayı başlattık. Şeyh'i militanların vurduğuyla ilgili elimizde bilgiler var" diye konuştu.

Keşmir Hürriyet Partisi lideri Gilani ise Şeyh'in öldürülmesinin arkasında Hindistan istihbaratının olduğunu ve bunun amacının da Keşmir'in özgürlüğü için verilen mücadelede yer alanları korkutmak olduğunu ifade etti.

Cemaat-i İslami Partisi'nin Sopore temsilcisinin oğlu olan Şeyh, aynı zamanda Hindistan yönetimi karşıtı kimliğiyle de biliniyordu.

Şeyh'in ölümünün ardından Sopore kentindeki iş yerleri ve devlet daireleri kapandı. Şeyh'in öldürülmesini protesto etmek amacıyla binlerce kişi toplanarak gösteri düzenledi.

Şeyh, geçen hafta polis tarafından gözaltına alınarak telekomünikasyon tesis ve servislerine yönelik düzenlenen saldırılar ile ilgili sorguya çekilmiş ve daha sonra serbest bırakılmıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı kontrolü altındaki Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için militanlara silah sağlamakla suçluyor. Ayrılıkçıların 1989'dan bu yana devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Haber Ara