Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kenya'da Dünya Kız Çocukları Günü kutlamaları

Kenya'da Dünya Kız Çocukları Günü kutlamaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 15:17:27

Kenya'da Dünya Kız Çocukları Günü kutlamaları
Kenya'nın başkenti Nairobi'de 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutlamak için bir araya gelenler, ülkenin iç kesimlerinde binlerce kız çocuğunu zorla evlendirilmekten ve üreme organlarının sakatlanmasından kurtaran hemşire Josephine Kulea'nın çabalarını takdir etti.

Kenya'nın Samburu bölgesinde yaşayan Kulea, binlerce kız çocuğunu acı ve esarete iten geleneklerden kurtarmak için çaba harcayan birkaç cesur kadından biri olarak tanınıyor.

Nüfusun büyük bir kısmının hayvancılıkla uğraştığı Samburu'da doğup büyüyen Kulea, binden fazla genç kızı üreme organlarının sakatlanmasından kurtardı.

Kulea, AA muhabirine, ilkokulda eğitim gördüğü yıllarda 9 ila 11 yaşlarındaki arkadaşlarının zorla evlendirilmek için okuldan alındığını, bu nedenle kızları zorla evlendirilmekten kurtarmaya ve okul hayatına geri döndürmeye karar verdiğini belirtti.

Samburu'da boncuk kolye takma geleneği nedeniyle ilkokul çağındaki kız çocuklarının, ailelerinin ve toplumun bilgisi dahilinde istismara uğrayabildiklerine işaret eden Kulea, "Aynı kabileden yaşı büyük bir erkeğin boncuk kolye verdiği kız, kabile dışından biriyle evlenene kadar onunla nişanlı sayılıyor. Erkeğe istediği zaman nişanlısına tecavüz etme hakkı tanıyan bu adette, kızların boynundaki kolye sayısından verilen başlığın büyüklüğü anlaşılıyor" diye konuştu.

Kulea, yeterli destek sağlandığı takdirde kızların eğitimi için çabaları katlamayı ve gayri insani adetleri zamanla sonlandırmayı umut ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler'in 2013 yılında, yılın insanı seçtiği ve dünyanın her yerinden yardımseverlerden destek alan Kulea, kurtardığı kızların okul parasını kendi maaşından ödüyor. ABD Başkanı Barack Obama da temmuz ayındaki Kenya ziyareti sırasında Kulea ile bir araya gelmişti.

Kulea'nın zorla evlendirilmekten kurtardığı "Mary" takma adlı 14 yaşındaki kız çocuğu da, 11 yaşındayken ablasının 50 yaşındaki bir adamla 2 inek başlık bedeli karşılığında evlendirildiğini söyledi. Mary, "Evlilik kararının alındığı günün ertesi sabahı dışarıdan gelen seslerle uyandık. Dışarıda kalabalık bir kadın grubu gördük. Zorla üreme organlarımızı sakatladılar. Beni de kısa süre içinde evlendireceklerini anladım" dedi.

Müdahaleden birkaç gün sonra ablasının kanamadan öldüğünü ve müstakbel eniştesinin de inekleri geri aldığını belirten Mary, evlenmemek için bir akrabasının yanına kaçmaya karar verdiğini anlattı.

Haber Ara