Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 23:54:43

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler
İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde 4 yıldır devam eden bağımsızlık yanlısı girişimlerin hızlanması nedeniyle İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Kral 6. Felipe ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez ile ayrı ayrı görüştü.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan Parlamentosu'nun, bağımsızlık sürecini başlatan deklarasyonu kabul etmesinin ardından bugün çeşitli görüşmeler yaptı.

Rajoy'un acil olarak bilgisine başvurduğu, devletin hukuki danışma organı "Devlet Konseyi", Katalan Parlamentosu'nda kabul edilen deklarasyonun "İspanya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı, anayasayı çiğneyen bir girişim" olduğunu oy birliğiyle kararlaştırarak, deklarasyon için Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilmesi yönünde görüş beyan etti.

Yarın olağanüstü toplanacak Bakanlar Kurulu'nun, Devlet Konseyi'nin raporunu dikkate alarak, Katalan Parlamentosu'nda kabul edilen "bağımsızlık deklarasyonu" hakkında Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nin İspanyol Hükümeti'nin yaptığı itirazı kabulü halinde ise yasal anlamda otomatik olarak "bağımsızlık deklarasyonu" askıya alınmış olacak. Katalan Parlamentosu'nun kabul ettiği deklarasyonda, Anayasa Mahkemesi'nin olası bir kararına itaat edilmemesi öngörülse de, İspanyol devletinin buna karşı da tedbir almaya başladığı görüldü.

Ulusal Mahkeme Başsavcılığı, Katalonya'da yasalara karşı gelinmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik edilmesi halinde jandarma ve Katalan yerel polisinin hemen suç duyurusunda bulunmasını istedi. Mahkeme, İspanya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı olası bir faaliyete müdahale etme yetkisi olduğunu açıkladı.

Diğer taraftan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Kral 6. Felipe ve ana muhalefetteki PSOE lideri Pedro Sanchez ile ayrı ayrı görüşerek gelişmeleri ele aldı.

- Artur Mas, Katalonya başkanı seçilemedi

Öte yandan Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlerin siyasi mimarı olarak bilinen ve 2010 Aralık ayından bu yana Katalonya başkanı olan Artur Mas, 27 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından bugün parlamentoda yapılan oylamada güven oyu almayı başaramadı. 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu'nda sadece, 62 milletvekiline sahip "Junts pel Si" ittifakı (Evet için Birlik) Mas'a destek verirken, diğer tüm partiler karşı oy kullandı.

"Junts pel Si"nin hükümet kurma görüşmeleri yaptığı, 10 milletvekili olan, radikal sol görüşlü ve bağımsızlık yanlısı Halk Birliği Koalisyonu (CUP), "bağımsızlık deklarasyonuna" destek verse de, lideri olduğu Katalonya Demokratik Yönelimi (CDC) partisindeki yolsuzluk iddialarından dolayı Mas'ın Katalonya başkanı olmasına karşı çıktı.

"Sayın Mas, geminin tüm mürettebatına sahipsiniz ama asla kaptanı olamayacaksınız" diyen CUP lideri Antonio Banos, Mas'ın yerine "Junts pel Si"nin liste başı adayı Raül Romeva'yı Katalonya başkanı olarak desteklediğini açıkladı. Ancak, böyle bir olasılık olmadığını, Mas'a destek vermesi için CUP'u ikna edebileceklerini savunan Romeva, Katalonya'da bağımsızlık sürecinin devamının bir hükümet kurulmasına bağlı olduğunu söyledi.

Artur Mas ise kendisinin başkan olması halinde "18 ay içinde Katalonya'nın bir özerk yönetimden devlete geçeceğini" öne sürdü. Bağımsızlık karşıtı partilerin "Bağımsız Katalonya girişimlerinde yalan söylemek, İspanya'yı haksız gerekçelerle suçlamak, yolsuzluklara göz yummak, Katalonya'yı istikrarsızlaştırmak" şeklindeki suçlamalarına ise Mas, "Bedeli ne olursa olsun Katalonya başkanı olacak değilim. Kırmızı çizgilerim var" cevabını verdi.

İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin Katalonya'daki lideri Garcia Albiol'un, İspanyol Hükümeti'nin son 4 yılda Katalonya Özerk Yönetimi'nin kamu borcunun yüzde 50'sini üstlenmesi ve Katalonya'ya 50 milyon avroluk yatırım yaptığını hatırlatması üzerine de Artur Mas, "Özerk yönetimler için ayrılan likidite fonundan bize ayrılan para için teşekkür edecek değiliz. Çünkü hükümet vergileri bizden topluyor. Ben Sayın Rajoy ile konuşmamda ondan asla para istemedim. Sayın Rajoy'a, Katalonya'yı herkes için kahve sisteminden çıkartacağımızı ve diğerleri gibi ikili bir anlaşma yapmamız gerektiğini söyledim" şeklinde konuştu.

"Junts pel Si" ittifakını kuran CDC ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) aralarındaki anlaşma metninde, Katalonya başkanının Artur Mas olacağı maddesi yer almıştı. Artur Mas'ın Katalonya başkanı olabilmesi için Katalan Parlamentosun'da ikinci oylama 12 Kasım perşembe günü yapılacak.

Ancak Katalonya'da genel görüş, Artur Mas'ın perşembe gününe kadar CUP'un desteğini almayı başaramayacağı ve bundan sonraki süreçte 9 Ocak'a kadar Katalonya'da yeni bir hükümet kurulamaması halinde erken seçime gidileceği şeklinde. Katalonya'nın İspanya'da 20 Aralık'ta yapılacak genel seçimlerin sonuçlarını bekleyeceği yorumları da yapılıyor.

Haber Ara